6 lucruri pe care ar trebui să le știi atunci când iubești un alcoolic

Home / Health / 6 lucruri pe care ar trebui să le știi atunci când iubești un alcoolic
6 lucruri pe care ar trebui să le știi atunci când iubești un alcoolic

Atunci când un apropiat are un viciu, de exemplu cum este alcoolismul, este foarte greu să ai o relație sănătoasă cu acel om. La un moment dat vei simți nevoia să te retragi și să analizezi relația pe care o ai cu omul respectiv și să iei în considerare faptul că nu se merită să investești foarte mult timp și sentimente, însă, de altfel, știi că dacă îl părăsești este foarte posibil ca starea lui să se înrăutățească. Dacă ne uităm la numere, anual, 3 milioane de morți sunt cauzate de intoxicația cu alcool în fiecare an, dar și din cauza bolilor provocate de alcool. Lupta cu un viciu ca alcoolismul este grea, durează și implică foarte mult timp.

Deși întreaga imagine este una neagră, trebuie să-ți păstrezi optimismul și să crezi că poți face persoana iubită să renunțe la viciu și să aveți o viață normală. Trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare pentru asta. Ca să nu fii considerată o problemă pentru persoana care suferă de alcoolism trebuie să știi cum să comunici cu el. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi dacă ai o relație cu un alcoolic.

1. Nu ești vinovat (ă)

Foarte mulți copii cresc și se consideră vinovați pentru viciul pe care părinții lor îl au: alcoolismul. Surorile, frați, soții, iubiții sau părinții ar trebuie să știe la rândul lor că dependența nu este vina lor, că nu trebuie să se judece pentru un viciu, ci trebuie să-l înfrunte. Fiecare persoană are de luat propriile decizii în viața sa, indiferent cine este, fiecare decide dacă bea sau nu alcool, dacă acest obicei devine o dependență. Trebuie să ne cunoaștem limitele.

2. Nu ești singur (ă)

Atunci când ai în familie o persoană care este dependentă de alcoolism, sunt foarte multe momente în care te simți singur. Lupta cu dependența de alcool te face să te simți că ești singura persoană care se confruntă cu o astfel de problemă, dar nu trebuie să lași aceste sentimente să te conducă și să înțelegi că nu ești singur în această bătălie și că poți cere ajutor. Dacă vrei să ajungi un alcoolic, ia legătura și cu alte persoane care se confruntă cu acest viciu. spre exemplu, în USA, 16 miliaone de oameni suferă de alcoolism. Fiecare om dependent de alcool are propria poveste, trăire, familie.

3. Nu vei fi în stare să ierți persoana iubită prea curând

Dependenții de alcool ajung să fure sau să mintă pentru a procura alcool, iar acest lucru îngreunează procesul de salvare. Inconștienți de ceea ce fac din cauza dependenței, alcoolici sunt în stare să rănească oamenii care îi ajută să treacă, de fapt, peste această problemă. Atunci când fiul, iubitul, soțul sau părinții încearcă să ascundă lucruri de tine, cum ar fi o sticlă de alcool, te enervezi și îți ieși din sărite, mai ales dacă ai avut o zi grea la serviciu sau te confrunți și cu alte probleme. Iertarea va veni greu, iar de multe ori se întâmplă ca alcoolicii să facă greșeli de neirtat, iar cei care îi îngrijesc să nu uite niciodată ce au făcut. Chiar și atunci când persoana dragă scapă de această dependență, este foarte greu să treci peste trauma produsă, epntru că este foarte posibil ca abia atunci să realizezi întreaga situație și tot ce ai îndurat.

4. Trebuie să te detașezi de el

Dacă iubești un alcoolic trebuie să te detașezi de situație, de el, pentru că suferința va fi mult mai mare. dacă nu privești și tratezi lucrurile fără sentimente este foarte  posibil să cazi în depresie, să plângi și să devii neputincioasă chiar și pentru cel drag, care suferă de o dependență. Este foarte greu să te detașezi de persoana dragă, însă în perioada recuperării trebuie să faci acest lucru pentru a lupta pentru el, dar și pentru tine.

5. Învață să trăiești cu stigmata

Dacă soțul, părinții, fratele sau sora suferă de alcoolism, iar dependența îi urmărește ani de zile, trebuie să trăiești cu stigmata această, să nu mai suferi din cauza bârfelor și să te focusezi pe lcururile pozitive din viața ta. Doar oamenii care nu s-au întâlnit cu această problemă pot judeca alcoolicii sau persoanele care au în familie un alcoolic. Încearcă să te înconjori de oameni pozitivi care te pot ajuta și ia legătura cu persoanele specializate. Sunt foarte multe grupuri de alcoolici care povestesc experiența lor, dar și traumele lor.

6. Fă-ți timp pentru propria recuperare

O persoană alcoolică îți răpește tot timpul, pentru că trebuie să fii mereu cu ochii pe el, să nu cumva să consume alcool în lipsa ta sau să ascundă sticle cu alcool pe care să le consume în timpul recuperării. Cu toate astea, trebuie să-ți faci timp și pentru tine, cum să te îngrijești, cum să te bucuri de viață și să faci abstracție de situația persoanei iubite cel puțin câteva ore pe zi. Sunt momente în care oamenii te vor jdueca, însă oamenii asta fac, fiecare are viața lui, iar la sfârșitul zilei ce contează este ce gândești tu și cum te simți tu.

FOTO: Diricia de Vet/Flickr via flickr.com