Artefacte inexplicabile: Misterul pălăriilor de aur din Europa Centrală. Tu ai auzit de ele?

Home / Lifestyle / Artefacte inexplicabile: Misterul pălăriilor de aur din Europa Centrală. Tu ai auzit de ele?
Artefacte inexplicabile: Misterul pălăriilor de aur din Europa Centrală. Tu ai auzit de ele?

Pălăriile de aur sunt au fost descoperite în Europa Centrală și sunt artefacte cât se poate de controversate. Sunt 4 astfel de artefacte/conuri descoperite în Elveția, Germania și Franța, având o vechime de mii de ani. Cu toate acestea, cercetătorii nu au reușit să își dea seama încă la ce erau folosite, utilitatea lor rămânând un adevărat mister.

Pălăria de aur din Schifferstadt, Germania, a fost primul obiect de acest fel descoperit în 1835, în timpul muncilor agricole. Pălăria are o înălțime de 30 cm și un diametru de 18 cm la bază, cântărind 350 grame. Obiectul a fost realizat dintr-o singură foiță subțire de aliaj, format din 90% aur și restul metale neprețioase.Suprafața are benzi ornamentale orizontale , obținute prin ștanțare. Când a fost descoperită, pălăria de aur era așezată într-o cavitate dreptunghiulară, la 61 de cm sub pământ, susținută de trei securi din bronz. Se presupune că pălăria datează din secolul al XV-lea î. Hr., Epoca Bronzului, iar depozitarea ei pare a avea un scop ritualic.

Conul de aur din Avanton (Franța) a fost descoperit relativ în aceeași perioadă, pe un câmp din vecinătatea localității. Obiectul a fost găsit deteriorat, lipsindu-i borul pălăriei. Acesta are o înălțime de 55 cm și o greutate de 285 de grame. Are același sistem de decorare ca și primul con, iar acum este expus la un muzeu în apropiere de Paris.

Pălăria de aur din Ezelsdorf Buch a fost descoperită în anul 1953 în timpul curățării unui teren între satele Ezelsdorf și Buch, din sudul Germaniei, la numai 8 cm sub pământ. Nefiind recunoscută de la bun început, ea a fost sfărâmată de muncitori și utilajele agricole din…greșeală. Ulterior, ploaia a dezvăluit că bucățile sfărâmate erau de aur, iar lumea a început să își pună întrebări. Conul se află la Muzeul Național din Nurnberg, unde specialiștii au reușit să îl recondiționeze. Abia în 1990 a fost recunoscut drept al treilea con de aur descoperit în Europa. Aceasta este cea mai înaltă dintre toate pălăriile, având înălțimea de 88 cm și cântărind 330 de grame. Întreaga suprafață are simboluri înscrise prin ștanțare, în jur de 154 de linii. Pe ea apar 3 motive neobișnuite: ovale mici și orizontale care seamănă cu niște ochi, roți în miniatură și conuri mici. Vârful este decorat cu o stea cu 10 colțuri.

Ultima pălărie descoperită este Pălăria de aur din Berlin, cea mai bine păstrată dintre toate 4. Ea a fost cumpărată de către Muzeul de Preistorie și Istorie Timpurie din Berlin în 1996, proveniența ei fiind incertă. Se crede că ar veni dintr-o colecție elveșiană privată și că ar fi fost descoperită în Suabia sau Elveția. Pălăria are 78 de cm și o greutate de 490 de grame.Cel puțin 17 unelte diferite ar fi fost folosite în decorarea pălăriei de aur cu toate simbolurile pe care le are.

Aceste pălării formează un ansamblu enigmatic din Epoca Bronzului, utilitatea lor fiind intens discutată de către specialiștii din domeniu. Întrebările referitoare la motivul pentru care au fost create și cine le folosea, de fapt, stau pe buzele tuturor. Mai interesant e că sunt doar 4 astfel de pălării, deși se crede că ar mai exista câteva în colecții particulare. . Dat fiind materialul din care sunt executate, se crede că au fost purtate de grupuri de elită. O teorie susține că erau folosite pentru libații, ca vase de ceremonie, iar altă teorie ar spune că ar fi fost purtate de preoți în timpul ceremoniilor religioase, ele având diametrul echivalent cu cel al unui  craniu uman. Cu toate astea, se crede că ele erau doar un înveliș exterior al unui acoperâmând din material organic, fiind prea fragile pentru a fi purtate doar așa.

O teorie recentă spune că ar avea funcții calendaristice, cele 1700 de simboluri înscrise pe ele reprezentând ciclul metonic, descoperit de Meton din Atena. Acest lucru ar însemna că pălăria din Berlin este un calendar lunisolar. În opinia celor de la muzeul din Berlin, preoții din Epoca Bronzului puteau calcula în avans mișcările soarelui și ale lunii, lucru care îi ajuta foarte mult pentru a prevede momentul oportun pentru semănat și recoltat. Purtând acest pălării, ei căpătau o putere mistică în fața celorlalți.

Acestea sunt doar simple teorii însă. Ce se ascunde de fapt în spatele lor și care este scopul lor inițial, rămâne un mister pentru întreaga lume.