Asta te face cu adevărat fericit! Cum te scapă necunoscuții de cele mai apăsătoare probleme

Home / Lifestyle / Asta te face cu adevărat fericit! Cum te scapă necunoscuții de cele mai apăsătoare probleme
Asta te face cu adevărat fericit! Cum te scapă necunoscuții de cele mai apăsătoare probleme

Te-ai gândit vreodată că discuțiile cu necunoscuții pot avea unul dintre cele mai ciudate efecte asupra ta? Te pot face… fericit! Cel puțin, așa spun cercetătorii de la Universitatea din  Chicago, care au constatat asta în urma unui studiu efectuat recent. Discuțiile cu persoane necunoscute îți cresc starea de bine nu numai pentru două minute, ci pentru întreaga zi, iar efectele acestor discuții pot fi chiar de lungă  durată.

Experimentul făcut de cercetătorii americani a fost făcut pe un eșantion de 100 de oameni, navetişti în localitatea Homewood, din Illinois, pe care cercetatorii i-au împărţit în trei grupuri. Participanții  au fost încurajați  să comunice, în diferite contexte,  cu toate că nu se mai văzuseră vreodată. Atunci când au fost rugați să inițieze conversații în timpul deplasării cu trenul, de exemplu, călătoria li s-a părut mult mai plăcută. Fiecare grup a avut desemnată o temă, pentru a se putea face diferențierea in cadrul experimentului. Primul grup a fost rugat să iniţieze o conversaţie cu toate persoanele necunoscute pe care le întâlnește, al doilea să nu spună nimic, iar al treilea să se comporte normal, ca de fiecare dată. Fiecare grup a primit la sfârşitul experimentului, ca și recompensă, un card-cadou în valoare de cinci dolari.

La sfârşitul călătoriei, voluntarii au fost rugaţi să evalueze călătoria, în funcţie de cât de mult le-a plăcut. Cei care au inițiat o conversație cu o persoană necunoscută au avut o călătorie mult mai plăcută decât a celorlalți. Cei  care au tăcut s-au simțit ciudat și au descris că o stare nu tocmai plăcută le-a definit călătoria. Cu toate că experimentul pare banal, el nu vine decât să completeze o serie de studii în domeniu, care afirmă că oamenii sunt stimulaţi de faptul că poartă conversaţii cu persoane pe care nu le cunosc. Iar asta le dă întotdeauna o stare de bine : “Plăcerea de a stabili legături pare contagioasă. Oamenii sunt fiinţe sociale”, au precizat cercetătorii americani, adăugând că “aceia care nu înţeleg consecinţele interacţiunilor sociale s-ar putea, cel puţin în anumite contexte, să nu fie suficient de sociali pentru propria stare de bine”.