Auch sau Wow: La ce să te aștepți când te duci la o ședință de acupunctură?

Home / Health / Auch sau Wow: La ce să te aștepți când te duci la o ședință de acupunctură?
Auch sau Wow: La ce să te aștepți când te duci la o ședință de acupunctură?

Acupunctura este o formă relativ nouă de tratament, mai ales pentru europeni, obișnuiți doar cu terapiile naturiste și tratamentele homeopate, ca și metode de vindecare alternativă. La o primă vedere, acupunctura pare dureroasă. Atâtea ace care îți intră în corp, în diferite puncte. Parcă ți-e să frică să și încerci. Specialiștii însă ne spun să ne relaxăm puțin, pentru că ședințele de acupunctură nu sunt niciodată așa cum ni le imaginăm noi. Dar la ce să te așteptăm când ajungem în cabinetul unui specialist în acupunctură?

Dar ce este acupunctura?
 Acupunctura este un sistem holistic de vindecare, în care corpul este tratat ca un tot unitar, cu ajutorul energiei vitale numite Qi (prununțat Chi). Este un sistem deloc invaziv, care încurajează vindecarea naturală. Ace foarte fine sunt introduse în anumite puncte ale corpului, pentru a ameliora boli sau afecțiuni.  În acupunctură, se crede că durerea este cauzată de restricționarea circulației sângelui și a energiei vitale. Dacă fluxul este scăzut, deficiențele apar și boala se instalează. Este studiată circulația sângelui și a energiei, iar apoi sunt introduse acele pentru a îmbunătăți acest flux.
Ce tratează acupunctura?
Acupunctura tratează o gamă foarte largă de boli și afecțiuni, printre care:
  • probleme legate de digestie: amețeli, diaree, constipație, durere abdominală
  • ciclu menstrual neregulat, infertilitate, simptome ale menopauzei, incontinență urinară
  • astm, pneumonie, sinuzită, răceală, rinită
  • dureri musculare, dureri de spate, dureri de umăr, artrită
  • boala Parkinson, dureri de cap, migrene, atac cerebral
  • dependența de alcool, droguri, nicotină
  • insomnie, depresie, anxietate, dureri de dinți, probleme cu gâtul
Ce se întâmplă când ajungi în cabinetul unui specialist?
Partea dificilă este înainte de ajunge în cabinetul acestuia, și asta pentru că trebuie să alegi specialistul foarte bine. Caută-l după referințe, după persoane care au mai fost la el și ședințele au avut succes, după cursurile pe care le-a făcut(poate chiar un stagiu în China). Nu te lua după prețul pe care îl practică, este cel mai puțin relevant. Dacă este mai scump, nu înseamnă că este și mai bun.
Odată ajuns în cabinetul lui, iată la ce să te aștepți: 
Prima vizită va implica înțelegerea pacientului și a istoricului medical al acestuia. Specialistul în acupunctura se va uita pe istoricul medical și va pune întrebări legat de acesta. Evaluarea va implica întrebări legate de sănătate, în general. Este foarte important ca acesta să știe despre stilul tău de viață, obiceiuri de mâncat, activități de-a lungul zilei. Te poate întreba și despre boli anterioare sau suplimente pe care le iei. Fii sincer și spune-i dacă ești alergic la anumite proceduri sau dacă ai observat reacții ciudate ale corpului atunci când erai pe tratament.
Discuția va fi urmată de un examinare fizică, non invazivă, în funcție de simptomele pe care le manifești sau vrei să le tratezi prin acupunctură. Specialistul în acupunctură îți va verifica reflexele și tiparele de energie prin palpare, pentru a înțelege care sunt punctele sensibile și care sunt reacțiile la atingere. După aceasta, poate începe tratamentul.
În funcție de diganostic, tratamentul poate începe imediat sau la o dată ulterioară. În timpul ședinței, ace sterile sunt introduse în punctele cheie, de-a lungul fluxului de energie vitală și în funcție de ceea ce vreță să vindecați. Acele sunt ținute acolo pentru 15-20 de minute, după care mai are loc o examinare.