Cât este de periculos să stai pe scaun câteva ore. Iată afecțiunile care îți pun viața în pericol

Home / Health / Cât este de periculos să stai pe scaun câteva ore. Iată afecțiunile care îți pun viața în pericol
Cât este de periculos să stai pe scaun câteva ore. Iată afecțiunile care îți pun viața în pericol

Oamenii consideră că a sta jos este o metodă de relaxare și probabil că mulâi dintre noi suntem de acord cu acest lucru, însă problema este că dacă stați mai mult jos decât mergeți pe jos întregul vostru organism are de suferit, iar în timp puteți dezvolta boli care vă pot afecta viața. Într-o schemă desenată, oamenii de știință au explicat cât de greșit este să stăm fără să ne ridicăm de pe scaun și cât de mult contează poziția în care ne așezăm la calculator.

Cu privire la afecțiunile de care puteți suferi din cauza timpului prea mare petrecut pe scaun, unele dintre cele mai periculoase sunt problemele cardiace, cu pancreasul sau cancerul de colon. De altfel, mușchii vor avea de suferit, coloana vertebrală, picioarele și gâtul. Medicii recomandă ca după o oră de stat jos să ne ridicăm de pe scaun și să mergem cel puțin 5 minute.

Majoritatea dintre oameni au un job de birou, motiv pentru care 8 ore, cel puțin, lucrează pe un calculator. De cele mai multe ori, foarte muți dintre noi uităm de noțiunea timpului și nu ne ridicăm de pe scaun câteva ore bune. Se întâmplă ca statul jos să dureze chiar opt ore, iar persoana în cauză să nu-și dea seama de acest lucru. Cu timpul, organele noastre au de suferit, tocmai de aceea este indicat să facem mișcare. Dacă la birou suntem stresați și nu avem timp de pauză sau de o mică plimbare, indicat ar fi ca după serviciu să petrecem cel puțin 30 de minute într-o sală de sport sau să facem câteva exerciții cardio acasă. De altfel, o bandă de alergat sau o bicicletă poate fi de ajutor chiar și acasă.

Citește și: Se poartă coafura French Twist. Cum să o faci ca să reziste cât mai mult timp / FOTO

La schema de mai jos au contribuit următorii cercetători:

James A. Levine, inventatorul benzii de alergat în timp ce muncești și directorul clinicii Mayo de soluții pentru obezitate și al Universității Arizona.
Charles E. Matthews, cercetător la Institutul de Investigație a Cancerului și autorul a numeroase studii despre sedentarism.
Jay Dicharry, directorul laboratorului și autorul cărții “Anatomy for Runners.”
Tal Amasay, biochimist la Universitatea Barry în cadrul specializării de Sport și Exerciții Stiințifice.

health-hazard-of-sitting1

FOTO: Bonnie Berkowitz; Graphic by Patterson Clark, sănătatea.bzi.ro