Ce alimente trebuie să consumăm dacă avem probleme de constipație

Home / Health / Ce alimente trebuie să consumăm dacă avem probleme de constipație
Ce alimente trebuie să consumăm dacă avem probleme de constipație

Cel puțin o dată în viață, o persoană tot s-a confruntat cu această problemă de sănătate: constipația. Această boală se face pe bază de stres, alimentație nepotrivită, viață sedentară. Dacă nu țineți cont de alimentele pe care trebuie să le consumați sunt șanse foarte mari să faceți constipație. În acest articol veți găsi o listă cu produse care vă ajută să evitați tulburările tranzitului intestinal.

De multe ori consumăm alimente care nu ne fac bine, însă asta pentru că nu știm pericolul din mâncarea procesată. Pentru a avea un colon sănătos, dar și o digestie normală trebuie să consumăm produse cât mai naturale. Medicii recomandă fructele și legumele, dar și carnea. Am pregătit o listă cu alimentele potrivite organismului nostru pentru a evita constipația, dar și alte boli

Alimentele indicate dacă suferiți de constipație, dar și pentru a avea un organism sănătos sunt următoarele: sucuri naturale din fructe fără zahăr, ceai de măceșe, lactate, supe și ciorbe din zarzavat, fructe, de pește cu legume sau murături. Puteți consuma și carne, însă gătită cu legume și sosuri din legume. De altfel, puteți consuma pâine neagră, graham, însă nu mai mult de 200 de grame pe zi. Nici mezelurile nu sunt excluse, însă aveți grijă să consumați salam fără auditivi, din carne naturală, tobă sau afumături. Peștele poate fi foarte bun pentru organism și îl puteți consuma pe grătar sau afumat. De asemenea puteți introduce în dieta voastră ouăle, brânzeturile, slănina, legume și zarzavaturi, fructe cu sâmburi, caise, prune, zmeură, nuci, alune, migdale, smochine. Nu aveți interzis nici la înghețată, prăjituri slabe cu fructe, clătite, gogoși, marmeladă, miere sau baclava. Ingredientele pe care le puteți folosi sunt sare, muștar, hrean, oțet, ceapa, piper.

Citește și: Avem sau nu nevoie de carbohidrați în dieta noastră?

Alimentele contraindicate pentru persoanele bolnave de constipație sunt: băuturile calde, cacao cu apă, ceai de mentă, vin roșu, suc de afine, supe de făinoase, supa de morcovi, bulion simplu de carne, ori carne slabă, prăjită sau fiartă în cantități mari, piftie din carne slabă. Nici brânzeturile precum cașul, urda, brânza de vaci proaspătă nu sunt indicate în cazul constipației. Nu mâncați pâine albă, prăjită, ori budincă din orez, griș sau macaroane. Nu este indicat pireul de morcov sau mâncarea cu morcovi, pireul de gutui, gutui coapte, sucuri de afine. La capitolul desert nu aveți voie să consumați ciocolată, gelatină de cacao, de ceai rusesc, de vin rosu (contin tanin cu efect constipant), spune Dr. Roxana Popescu.

Trebuie să menționăm că sportul are un impact major în viața noastră, iar cel puțin 15 minute de sport pe zi înseamnă mult pentru organismul nostru. Pentru a evita constipația trebuie să facem și sport. Medicii ne recomandă sportul pentru sănătatea fizică și psihică.

Citește și: De ce este bine să faci sport zilnic, fie și mai puțin de 30 de minute?

De altfel, hidratarea este foarte importantă, trebuie să consumăm cât mai multe lichide pentru ca organismul să funcționeze în parametrii normali, mai ales că 75% din corpul nostru este apă.

FOTO: Unica.ro