Ce este hărțuirea sexuală și de ce este așa greu de raportat?

Home / Lifestyle / Ce este hărțuirea sexuală și de ce este așa greu de raportat?
Ce este hărțuirea sexuală și de ce este așa greu de raportat?

Hărțuirea sexuală este un subiect delicat, atunci când vine vorba de locul de muncă. Fie că este vorba de avansuri sexuale sau mici apropouri, fie că este vorba de telefoane și mailuri insistente, hărțuirea este greu de raportar și greu de probat. Ce este hărțuirea sexuală și cum te poți feri de ea? Îți răspund specialiștii la această întrebare.  

Hărțuirea sexuală a ajuns să fie, din păcate, destul de frecventă, ca și manifestare, în special în mediile dominate de bărbați. Potrivit unui studiu realizat de EEOC(Comisia pentru Oportunități și drepturi egale de angajare) din SUA, hărțuirea sexuală este o formă de manifestare a discriminării sexuale, fiind o violare a prevederilor și drepturilor constituționale.

Ce include hărțuirea sexuală?

Gama de ”aplicabilitate” a hărțuirii sexuale este destul de largă. Ea cuprinde avansuri sexuale nedorite, cereri de favoruri sexuale în schimbul unui serviciu, precum și alte tipuri de hărțuire și agasare psihică de natură sexuală. Dar nu se limitează doar la asta. A face comentarii legate de sexul sau sexualitatea unei persoane, cum ar fi o remarcăă răutăcioasă despre femei, intră tot la această categorie.

Hărțuirea intră sub incidența a două categorii, spun specialiștii. ”Care pe care” este prima, iar a doua face referire la un mediu de lucru ostil. ”Care pe care” este de fapt momentul în care un superior face avansuri sexuale unui angajat, implicându-l forțat într-un context de natură sexuală, fie că este fizică sau verbală. În schimbul acestor favoruri cerute, el oferă măriri de salariu sau alt tip de beneficii legate de muncă(schimb de tură, favorizare în fața altor angajați, etc). Cât despre a doua categorie, mediul de muncă devine ostil atunci când acest tip de insistențe devine frecventeși nu contenesc. Persoana agresată se simte continuu amenințată și nu se mai poate concentra asupra însdatoririlor zilnice.

Însă ceea ce este deranjant pentru cel hărțuit poate fi un act de normalitate pentru cel care hărțuiește, și de aici pornesc, de fapt, marile probleme. Este dificil de spus, de cele mai multe ori, dacă este vorba de hărțuire sexuală sau nu, spun avocații. Linia este foarte fină intre o atitudine lejeră, deschisă și un caz de hărțuire. De aceea, atunci când există astfel de sesizări, ele trebuie să fie foarte bine fondate și documentate. De exemplu, o glumă cu un caracter sexual nu se încadrează la această categorie, decât în momentul în care este repetată de 5 sau 6 ori, conturând deja un comportament deviant.

De asemenea, gesturile nepotrivite, atingerile nepotrivite, repetate pot fi un semn de hărțuire sexuală.

Cine sunt victimele?

În majoritatea cazurilor, victimele sunt femei tinere. Foarte puține sunt cazurile de bărbați hărțuiți sexual la locul de muncă, dar ele există. Ca și tipologie, cele predispuse la acest tip de abuz sunt femeile care nu au poziții cheie și care au șefi bărbați. Femeile în domenii în care bărbații sunt preponderenți sunt cele mai vulnerabile. În plus, hărțuirea sexuală se poate manifesta și dacă nu activezi într-o corporație sau chiar dacă nu ai un loc de muncă. Studiile arată că și aplicanții pentru diferite job-uri sunt vulnerabili în fața acesteia.

Hărțuitorii pot fi atât bărbați, cât și femei, chiar dacă opinia generală este diferită. De asemenea, hărțuitorul și cel hărțuit pot avea același sex, cazurile de acest tip nefiind atât de frecvente.

Unde intervine hărțuirea?

Hărțuirea se manifestă în mediile corporatiste, în general. În companiile mari, cu mulți angajați, unde există diferența de ”putere” dată de atribuțiile job-ului. Se înregistrează cazuri foarte rare de hărțuire în companiile mici, cu puțini angajați.

Pentru a preveni sau semnala genul acesta de comportament, trebuie să documentați foarte bine. Notați-vă momentele în care vi s-a părut că sunteți hărțuiti, cu detalii legate de conținutul hărțuirii. Păstrați mesaje, mail-uri și orice fel de documente care vă pot ajuta în acest sens. Sau, cel mai simplu, părăsiți acel loc de muncă.