Ce trebuie să știi înainte de a ajunge în Bulgaria, destinația turistică preferată românilor?

Home / Lifestyle / Ce trebuie să știi înainte de a ajunge în Bulgaria, destinația turistică preferată românilor?
Ce trebuie să știi înainte de a ajunge în  Bulgaria, destinația turistică preferată românilor?

Bulgaria a devenit în ultima perioadă una dintre destinațiile turistice preferate ale românilor, asta și datorită  raportului foarte bun calitate- preț. Fie că  vorbim despre Nisipurile de Aur, Balchik, Albena sau oricare altă locație,  Bulgaria oferă o serie de avantaje  tuturor celor care o aleg ca și destinație  de vacanță sau city-break. Există câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre bulgari, înainte de a ajunge acolo, mai ales dacă nu ești familiarizat cu țara.

În primul rând, cea mai bună paritate de schimb valutar o găsești, în general, în vamă. Este indicat să îți schimbi banii acolo, dacă nu vrei să ieși în pierdere. Dacă alegi pentru asta orașele mari sau zonele turistice, se poate să ai surprize neplăcute, fie că  schimbul nu este în favoarea ta, fie că cei de acolo încearcă să te păcălească, oferindu- ți mai puțini bani. Fii foarte atent atunci când schimbi în alte părți și numără banii de două ori înainte să ieși,  pentru a te asigura că  suma e cea potrivită.

Exportă trandafiri

Bulgaria este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de trandafiri, așa că aici poți găsi raiul produselor din…trandafiri. De la apă de trandafiri, ulei de trandafiri, rahat cu trandafiri, până la suc de trandafiri. Încearcă- le pe toate, că nu ai nimic de pierdut, mai ales că apa de trandafiri este foarte bună pentru ten, iar sucul de trandafiri nu are un gust deloc rău.  Până la Varna, se vorbește româna. Așa că nu îți lua dicționar bulgar- român decât dacă vrei să înveți limba. Ei și-au dezvoltat atât de bine această latură, încât au ajuns să recunoască românii după fizionomie și să li se adreseze direct în română atunci când îi văd. Plus că în zonă sunt și foarte mulți români sau bulgari cu rude în România. Albena este o zonă în care germanii au investit foarte mult. Dacă vrei să experimentezi rigurozitatea și serviciile tipic germane, aici trebuie să ajungi. Stațiunea arată  ca o Mamaia a anilor 1990, dar are un farmec aparte.

Castelul Reginei Maria

Dacă ajungi în Balchik, trebuie să vizitezi Castelul Reginei Maria și Grădina Botanică.  Nu o să regreți. Castelul este mic, dar impresionant, iar grădinile reginei sunt cu adevărat spectaculoase, de la grădinile de trandafiri, magnolii, până la vegetația diversificată  și deloc obișnuită pentru o zonă de litoral. Aici există și o cascadă micuță, impresionantă  prin însăși  așezarea ei. Dacă vrei să bei o cafea și să ai o priveliște unică, poți încerca orice restaurant situat pe faleză, aproape de apus. Portul îți dă și el o senzație aparte în amurg, când lumea începe să prindă viață. Până la Balchik, la 40 de km de vama cu România se află Dalboka, o locație unică, unde se mănâncă bine și ieftin. Asta dacă îți plac midiile,  principalul fel de mâncare gătit aici. De fapt, restaurantul de aici a fost deschis prin fonduri europene, după ce a fost construită ferma de midii cu același nume. Așa că produsele sunt mereu proaspete. La Dalboka, poți să mănânci midii în sos, midii cu prune, midii cu legume, midii cu orez, gătite dumnezeiește.  Servirea este ireproșabilă, chelnerii vorbesc în română,  iar dacă ți se face frig seara, în timp ce admiri marea, oamenii de aici îți aduc pături colorate, cu care să te acoperi. Și da, poți plăti în lei.