Cea mai bună metodă împotriva stresului. Nu te costă mult și te ajută să scapi de toate energiile negative

Home / Health / Cea mai bună metodă împotriva stresului. Nu te costă mult și te ajută să scapi de toate energiile negative
Cea mai bună metodă împotriva stresului. Nu te costă mult și te ajută să scapi de toate energiile negative

Când ai colorat ultima dată? Știm, când erai mică. La fel am spus și noi, până când am descoperit o tehnică nouă de relaxare, și anume coloratul pentru adulți. Fie că alegi cărți de colorat, fie că alegi mandale sau orice alte mijloace care implică o pensulă sau creioane colorate, orice este considerat a fi eficient în lupta cu anxietatea și cu bolile. Nu pentru că o spunem noi, ci pentru că o spun cercetătorii, care au descoperit că terapia prin artă este o metodă bună de eliminare a stresului.

Cărțile de colorat pentru adulți au fost multă vreme un subiect de care toată lumea râdea, arătând cu degetul înspre cei care aleg acest tip de metodă de relaxare. Asta se întâmpla până la studiile cercetătorilor, care au arătat că tocmai acest colorat este cel care scapă adulții de stres.

Ce beneficii are coloratul asupra sănătății?

Un studiu efectuat în 2005 a demonstrat că nivelul de axietate al subiecților scădea considerabil atunci când colorau mandale, cercuri şi pătrate combinate în mod variat, pentru a construi o diagramă în budism. Asta nu poate însemna decât că terapia prin artă este nimic altceva decât utilizarea terapeutică a creației artistice de către persoane care suferă de depresie, anxietate sau orice alt fel de afecțiuni și boli. Tocmai această terapie este recomandată persoanelor care au trecut prin traume puternice, dar și persoanelor care pur și simplu vor să se dezvolte personal și să își redescopere creativitatea și imaginația. Se spune că prin artă se explorează sentimente, se aplanează stări conflictuale și se crește nivelul stimei de sine. Până aici, destul de asemănător cu terapia tradițională, doar că cea prin artă oferă pe lângă procesul de învățare și o îmbunătățire a dispoziției.

Dacă nu te-am convins încă să iei o carte de colorat pentru adulți, atunci poți citi mai jos și alte beneficii pe care ți le aduce coloratul.

Te relaxează

Coloratul te relaxează pentru că îți ia mintea de la alte probleme și o forțează să se concentreze pe acțiunea pe care o ai de făcut. Practic, îți redirecționează gândurile și te pune în prezent, nu în trecut, nu în viitor. Îți ascute simțurile și te pune într-o situație pe care nu ai mai experimentat-o de când erai mic. Relaxarea vine din însuși faptul că nu ai mai încercat de mult timp această ipostază și asta te face să te simți bine, pentru că este ceva nou.

Cărțile de colorat, o foarte bună metodă impotriva stresului
Cărțile de colorat, o foarte bună metodă impotriva stresului

Echilibrează corpul, mintea și spiritul

Odată ce începi să colorezi și să te destinzi, o să observi că mintea și corpul tău încep să cânte la unison, asta pentru că îți folosești mai toate simțurile în această nouă acțiune. Ești asemeni unui pictor, care caută să își definitiveze opera de artă: cauți culorile potrivite, ești atent să nu depăsești conturul, îți dezvolți creativitatea. Iar asta face ca mintea, corpul și spiritul să joace la unison.

Creativitatea se dezvoltă

Atunci când te joci cu forme și culori, creativitatea ți se dezvoltă aproape instantane. Abia atunci îți dai seama cât de mult ai ținut-o captivă și nu ai lăsat-o să se manifeste. Permite-i să iasă la suprafață și folosește-o pentru diferite arii de activitate, acum că ai descătușat-o. Îți va fi de mare folos, mai ales dacă lucrezi într-un domeniu în care creativitatea este un punct cheie.

Te face conștient de tine și încurajează manifestarea

Coloratul este minunat și pentru că te încurajează să te manifești, mai ales dacă ai probleme la acest capitol. Funcționează ca o ședință bună de terapie, dar pe care plătești mult mai puțin. Cum să nu apelezi la ea?

 

 

Comments are closed.