Constelațiile familiale, alternativa mersului la psiholog!

Home / Lifestyle / Constelațiile familiale, alternativa mersului la psiholog!
Constelațiile familiale, alternativa mersului la psiholog!

Cu toții avem momente și situații care ne depășesc limitele și ne aduc în stări conflictuale cu noi înșine,  în care nu ne mai recunoaștem,  în care nu înțelegem ce ni se întâmplă,  în care parcă ne pierdem rostul și scopul în viață.  Acela este momentul în care psihologul pare și este cea mai bună soluție pentru problemele noastre. Dacă nu vrei să ajungi acolo sau din oricare motiv, îți este teamă, există un procedeu cu efect similar care te poate ajuta. Se numesc Constelații Familiale.


Tehnicile alternative de vindecare au început să fie practicate în România, în urmă cu ceva ani, odată cu implementarea conceptului de dezvoltare personală.  Mai mult, o parte dintre ele sunt de proveniență orientală,  fiind strict legată de concepte împrumutate din alte religii și credinte. Constelațiile familiale sunt una dintre aceste practici. Ea este cunoscută, ca și procedeu, și sub alte denumiri, cum ar fi teatru forum sau teatru dinamic. Tehnica este destul de simplă  ca și implementare, dar rezultatele ei te lasă complet fără cuvinte. Ele sunt aplicate și la nivel de team-building-uri, unde îi ajută pe colegi să  își rezolve orice fel de probleme ar avea între ei.

Constelațiile familiale te ajută să îți rezolvi problemele,  indiferent de natura pe care o au acestea: probleme cu bărbații, cu banii, cu jobul, cu alegerile în viață, cu sănătatea. Orice poate fi rezolvat și conștientizat prin constelații familiale, sau cel puțin așa spun persoanele care au apelat la acest tip de servicii. Tehnica este simplă.  Un grup de 10-12 necunoscuți , de preferat, se adună în cerc, pe scaune. Există permanent un loc liber, ocupat de persoana care vine să își expună problema pe care o are, în fața celorlalți. Toți participanții vor ocupa, pe rând, acel scaun și își vor depăși rușinea de a vorbi despre problemele lor cu alte persoane. Există un consilier al acestei ședințe prelungite sau un metaconsilier, după caz. El va fi cel care va face… jocurile. Odată ce te așezi pe scaun, lași toate fricile deoparte. Apoi, spui răspicat care este problema pe care vrei să o rezolvi. După care, cu ajutorul metaconsilierului, îți alegi personaje pentru problema pe care o ai, pe bază de intuiție. Alegi personaje pentru tine și pentru ceilalți din propriul tău  film: iubiți, șefi,  în funcție de problema pe care o ai de rezolvat. Prima persoană din grup pe care o asociezi cu persoana din viața ta, pe aceea trebuie o alegi. Personajele alese se ridică, se așează în centrul cercului și încep să interacționeze unele cu altele, pe bază de simțire,  nu gândire. Treptat, făcând asta, vor începe să spună lucruri despre tine și viața ta. Iar asta te poate conduce către găsirea unor soluții, odată ce depășești socul faptului ca un necunoscut vorbește despre viața ta.

Consilierul va pune întrebări personajelor constant, care e de dorit să nu iasă din personajul ales. Tot constant, îți va pune și ție întrebări,  pentru a te face conștient de toate problemele pe care le-a regăsit acolo. Dacă reies probleme emoționale mari, frici, atunci există posibilitatea ca tu să  fii pus față în față cu marele tău blocaj, pentru a-l confrunta și a depăși blocajul.
Sunt cazuri de persoane care au rezolvat în acest fel probleme cu bărbații în urma unui viol, de exemplu. Sau și-au rezolvat mari probleme cu iubiții. Sau cu banii. Chiar mai mult, au scos la iveală amintiri reprimate, care le-au survenit urmărind jocul personajelor.
Este o tehnică foarte eficientă de a rezolva problemele cu care te confrunți,  dar te avertizam că în egală măsură,  socul emoțional poate fi foarte mare.