Consumul ridicat de sare, cauza hipertensiunii arteriale, bolii coronariană și a atacului cerebral. Iată care este cantitatea de sare potrivită pentru organism

Home / Health / Consumul ridicat de sare, cauza hipertensiunii arteriale, bolii coronariană și a atacului cerebral. Iată care este cantitatea de sare potrivită pentru organism
Consumul ridicat de sare, cauza hipertensiunii arteriale, bolii coronariană și a atacului cerebral. Iată care este cantitatea de sare potrivită pentru organism

Consumul ridicat de sare poate dezvolta boli ale inimii și crește riscul de atac cerebral. În cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie și citat luni de Science Daily și MedicalXPress 2017 a fost prezentat un studiu la care au participat 4000 de persoane pe o perioadă de 12 luni în urma căruia a rezultat că un consum a peste 13,7 grame de sare pe zi, asociat cu un risc dublu de insuficiență cardiacă.

DR EMILIANA COSTIUG, MEDIC PEDIATRU, SECRETAR GENERAL AREPMF, EXPLICĂ DACĂ SUNT BUNE SAU NU VACCINURILE PENTRU COPII

Studiul a avut loc după analiza datelor prelevate de la 4.630 de bărbați și femei, cu vârste între 25 și 64 de ani, aleși în mod aleatoriu, care au participat la Studiul privind Sarea din Carelia de Nord și la Studiul Național FINRISK, desfășurat între 1979 și 2002 în Finlanda.

Eșantionul de populație studiat a fost monitorizată timp de 12 ani pe baza datelor computerizate înregistrate în Registrului Național de Sănătate, iar cazurile de deces ca urmare a insuficienței cardiace au fost identificate cu ajutorul Registrului Cauzelor de Deces, a Registrului Externărilor și a altor informații stocate. În timpul celor 12 ani de studiu, 121 de bărbați și femei au dezvoltat insuficiență cardiacă.

” Aportul ridicat de sare (clorură de sodiu) este una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale și un factor de risc independent pentru boala coronariană și atacul cerebral. Alături de boala coronariană și de atacul cerebral, insuficiența cardiacă reprezintă una dintre cele mai importante afecțiuni cardiovasculare din Europa și din lume, însă modul în care aportul ridicat de sare acționează în dezvoltarea acesteia este necunoscut”, a declarat Pekka Jousilahti, profesor cercetător în cadrul Institutului Național pentru Sănătate și Bunăstare din Helsinki, Finlanda.

” Inimii nu îi place sarea. Aportul ridicat de sare crește în mod remarcabil riscul de insuficiență cardiacă. Această creștere a riscului de insuficiență cardiacă asociată consumului de sare a fost independentă de tensiunea arterială. Persoanele care au consumat peste 13,7 grame de sare pe zi au manifestat un risc de două ori mai mare de insuficiență cardiacă în comparație cu cele care au avut un aport sub 6,8 grame”, a adăugat Pekka Jousilahti.

DR. RĂZVAN STANCA, MEDIC PRIMAR OBSTETRICĂ GINECOLOGIE, DESPRE IMPORTANȚA ECOGRAFIEI MORFOFETALA: ”4 FEMEI DINTR-O SUTĂ VOR NAȘTE UN COPIL CU O PROBLEMĂ”

„Aportul optim zilnic de sare se situează probabil undeva sub 6,8 grame. Organizația Mondială a Sănătății recomandă maximum 5 grame pe zi, iar nevoile fiziologice sunt de 2-3 grame pe zi. Este nevoie de eșantioane internaționale de populație pentru a se putea realiza estimări mai detaliate legate de creșterea riscului de insuficiență cardiacă asociată consumului de sare”, Pekka Jousilahti, profesor cercetător în cadrul Institutului Național pentru Sănătate și Bunăstare din Helsinki, Finlanda.

Congresul Societății Europene de Cardiologie se desfășoară între 26 și 30 august în Barcelona, Spania.

Dacă v-a plăcut acest articol îl puteți distribui pe Facebook

Comments are closed.