Cum afectează stresul pielea? Cât de repede produce îmbătrânirea prematură

Home / Health / Cum afectează stresul pielea? Cât de repede produce îmbătrânirea prematură
Cum afectează stresul pielea? Cât de repede produce îmbătrânirea prematură

Stresul afectează pielea de pe tot corpul, iar semnele îmbătrânirii premature din cauza stresului cronic este vizibilă la fiecare persoană. Factorul genetic, dar și modul în care îți trăiește fiecare individ în parte viața își spun cuvântul: unele persoane îmbătrânesc mai repede decât altele. Lipsa stresului este un factor important pentru sănătatea noastră.

TRATAMENTUL CARE ȘTERGE 10 ANI DE PE FAȚA TA! SCAPĂ DE RIDURI ÎN 30 DE MINUTE CU ACEASTĂ INTERVENȚIE

Cum afectează stresul pielea? La aceste întrebări ne răspunde tocmai medicul estetician Ina Sosoaca, care ne îndeamnă să evităm pe cât posibil situațiile tensionate pentru a trăi mai mult și mai frumos. Stresul afectează pielea, iar ridurile pot apărea chiar și la vârsta de 20 de ani. Pentru a evita apariția ridurilor de expresie care mai tarziu se transformă în riduri adânci este important să renunțați la nervi și la stres. În timp ce ne enervăm, în corpul nostru au loc foarte multe reacții chimice nefavorabile. De acolo apar și diferite afecțiuni. Pentru o pielea frumoasă încercați să vă stresați mai puțin spre deloc.

stres elli.ro

” • Stresul de scurta durata – este un complex al reacțiilor fiziologice care activeaza procese externe și interne de apărare a organismului.  Creșterea brusca a hormonilor de stres, in situații critice, ajuta organismul sa reacționeaze corect la “pericol”: creste nivelul de zahăr in sânge, pentru asigurarea fluxului de energie, se mărește pulsul, respirația și tensiunea. După trecerea situației stresante toate dereglările revin in parametri normali.
In schimb stresul cronic, nu întărește organismul ci distruge și dăunează asupra proceselor fiziologice.
Nu toate stresurile sunt la fel:
Eustres – este un proces favorabil pentru organism, care da posibilitatea sa adapteze organismul la stres major și stimulează procesele metabolice.
Distres – este proces distructiv prin care funcțiile și capacitatea de apărare a organismului scade, fapt care duce la dezvoltarea anumitor boli ( acneea, rozaceea, alopecia, psoriazis, vitiligo etc).
Cortizol – este un hormon important, care este produs brusc de organism in situații de stres. Este un hormon catabolic, care suprima răspunsul de imunitate al organismului și distruge colagenul din piele. Din aceasta cauza, in dermatologie, medicii folosesc Injecții cu cortizon, pentru diminuarea colagenului excesiv din cicatriciile cheloide.
Nivelul ridicat de cortizol este legat cu creșterea nivelului de zahăr in sânge fapt ce duce la reticularea colagenului creind procesul de glicozilare (îmbătrânire).
Nivelul ridicat de zahăr (provocat de stres sau alimentație) duce la creșterea producerii de insulina care stimulează procesele inflamatorii, creste și mai mult nivelul de cortizon și dereglează “hormonii de tinerețe”.
Stresul cronic creaza un dezechilibru hormonal, care se manifesta prin reducerea “hormonilor de tinerete” – hormonii anabolici:
– dehidroepiandrosterona (DHEA)
– hormonul de creștere
DHEA – precursorul testosteronului ( are actiunea de antiîmbătrânire) scade nivelul citokinelor și îmbunătățește funcțiile de imunitate. Prin aplicarea locală stimulează producerea colagenului și îmbunătățește textura dermului.
Nivelul de DHEA și al hormonului de creștere scade cu vârsta.
Hormonul de creștere – hormon anabolic, este foarte important pentru formarea țesutului. Scăderea hormonului de creștere duce la scăderea masei musculare, depozitarea grăsimilor și subtierea pielii.
In fiecare celula a organismului apar radicali liberi care se dezvolta in procesul metabolismului. Radicalii liberi se neutralizează cu antioxidanți. In timpul stresului cronic se depășește cantitatea radicalilor liberi, care nu mai pot fi neutralizați cu antioxidanți – se formează stresul oxidativ care duce la distrugerea celulelor.
Stresul cronic reduce cantitatea GLUTATIONULUI (antioxidant principal – “proteina vieții”) și dereglează funcția mitocondriilor, cu creșterea nivelului de stres oxidativ.
Stresul cronic reduce lungimea telomerului ( markeri genetici de vârsta) – capetele defensive ale cromozomilor, care susțin întregirea și stabilitatea informațiilor genetice.

Cum combați stresul?

1.Stresul cu schimbarile hormonale și metabolice provocate poate fi diminut prin activitatea fizica regulata ??  – fitnes, sport, plimbatul animalelor de companie.

2. Fiind legat cu nivelul de zahăr din sânge – este importat sa evitam dulciurile ?  și carbohidrații in exces mai ales in situatii de stres.

3. La fel este bine sa evitam și cafeaua☕️.

4. Modul pozitiv, zâmbetul, rasul ?– sunt arme potrivite pentru lupta împotriva stresului.

5. Relaxarea ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres.

6. Insuficienta somnului și calitatea scăzută a acestuia duce la creșterea cortizolului.  Somnul este necesar pentru :

– regenerarea pielii
– funcționarea sistemului imunitar
– sinteza hormonului de creștere
– producerea melatoninului

Deficitul de somn formează:

– inflamații cronice
– accentuarea procesului de îmbătrânire
– creșterea procesului de glicozilare
– reducerea lungimii telomerului
– scăderea sistemului imunitar

Stresul influentează calitatea pielii dar, dacă nu putem “renunța” la el, mai avem șansa oferită de tratamentele estetice care pot sa va aducă zâmbetul pe buze..și la propriu și la figurat.”  a menționat medicul estetician pe pagina de Facebook.

Medicul estetician Ina Sosoaca
Medicul estetician Ina Sosoaca
Ina Sosoaca este medic specialist în dermatologie și medicină estetică, doctor în Științe Medicale și trainer internațional pentru metode și tratamente în medicina estetică. Medicul estetician poate fi găsit pe facebook cu numele Ina Sosoaca.
Doctorul estetician Ina Sosoaca colaborează cu Bella Medical Spa, unde vă puteți face programări pentru consultații.
FOTO: PEXELS.COM
Comments are closed.