Cum depistăm alunițele periculoase după expunerea la soare din timpul verii?

Home / Health / Cum depistăm alunițele periculoase după expunerea la soare din timpul verii?
Cum depistăm alunițele periculoase după expunerea la soare din timpul verii?

Expunerea la soare pe timpul verii poate fi deosebit de dăunătoare întrucât ultravioletele reprezintă un factor de risc major în dezvoltarea diferitelor forme de cancer de piele.  Medicul dermatolog Oana Spânu ne explică în ce mod ne putem controla alunițele apărute pe piele și cum putem diminua riscul de apariție a cancerului cutanat.

“Ultravioletele sunt principalul factor de risc din mediul înconjurător în dezvoltarea cancerului de piele. Expunerea îndelungată la soare (cronică, pe parcursul multor ani) poate provoca tipuri mai frecvente de cancer de piele, dar mai puțin agresive. Însă expunerile intermitente, dar intense la UV (arsurile solare), pot provoca melanomul, tumora cea mai agresivă, care, depistată târziu, poate conduce la pierderea vieții.

Riscul de a dezvolta tumori de piele crește cu numărul orelor petrecute în soare de-a lungul vieții, cu numărul arsurilor moderate sau intense (mai mult de 10 arsuri, în special în copilărie și adolescență), la persoanele cu nevi multipli (multe alunițe), la bărbați comparativ cu femeile (dacă există un istoric de cancer de piele la pacient sau la rudele acestuia), la persoanele care lucrează în aer liber (agricultură, construcții)”, explică Oana Spânu.

Oana-Spanu-dermatoscopie
Medicul Oana Spânu

Medicul dermatolog recomandă controlul medical periodic al alunițelor pentru a diagnostica melanomul în faze cât mai incipiente. La fel și celelalte tumori de piele, leziuni pretumorale (nevi atipici, leziuni la risc). “Ne prezentăm la medic, indiferent de vârstă, dacă avem multe alunițe (pete pigmentare) pe suprafața corporală, dacă observăm modificări ale unor alunițe vechi de formă (pete cu un contur neregulat), culoare (nuanțe diferite de maro, negru, rosu), creșterea rapidă a acestora, ruperea sau sângerarea unei pete maronii, chiar și dacă avem doar câteva alunițe pe toată suprafața pielii. Ne prezentăm la medic după apariția unoi pete noi și creșterea acestora în câteva luni, dacă aceste alunițe se modifică în perioada sarcinii sau după expuneri intense la soare”, spune Oana Spânu.

Analiza alunițelor trebuie efectuată de un medic dermatolog.

“Dermatologul va efectua un examen clinic al întregii suprafețe corporale, inclusiv pielea urechilor, a palmelor,a  tălpilor, a scalpului și regiunea genitală, va identifica fototipul (culoarea pielii, reactivitatea acesteia la UV) și va afla istoricul nostru legat de expunerile la soare și istoricul familial de tumori. Examinarea dermatoscopică este o metodă nedureroasă, se fac fotografii ale leziunilor, se stochează și se pot compara cu evaluări ulterioare (la 3, 6, 12 luni ) în funcție de recomandările medicului. Pentru persoanele cu nevi multipli se scanează toată suprafața corporală (body mapping), se identifică și se urmărește evoluția leziunilor ‘’atipice’’ pe parcursul anilor. Avantajul major al dermatoscopiei computerizate este depistarea precoce a tumorilor”, declară medicul dermatolog Oana Spânu.

Totuși, ne putem expune la soare, controlat, fără a dezvolta riscuri ridicate de a face cancer cutanat.  “Prevenția înseamnă evitarea pe cât posibil a expunerilor directe la UV (soare, solar), chiar și a unor zone de piele (față, decolteu, gât, gambe, brațe), folosirea de îmbrăcăminte protectoare, ochelari de soare, pălărie, evitarea intervalului orar 10-17 de stat pe plajă, evitarea arsurilor solare (în special la copii), aplicarea cremelor cu factor de protecție UV înalt (30-50) la interval de 2 ore dacă stăm la plajă, iar iarna, în zilele însorite, măcar dimineața.

Prevenție înseamnă și efectuarea unui consult dermatologic cu examinarea alunițelor o dată pe an, iar, dacă există situații speciale, frecvența reevaluărilor o stabilește medicul. Tratamentul tumorilor este ales de către medic, de obicei se excizează chirurgical și, în funcție de tip și extensie, se apelează la metode adiționale”, menționează Oana Spânu, care mai poate fi citită și pe site-ul www.oanaspanu.ro.