Cum îți dai seama că suferi de o boală?

Home / Health / Cum îți dai seama că suferi de o boală?
Cum îți dai seama că suferi de o boală?

Există o serie de semne la nivelul feței care îți pot arăta dacă ești bolnav sau nu. Pielea, tenul, pot semnala afecțiuni grave. Cel puțin, așa spune medicina străveche. Mai nou, doctorii de medicină modernă au făcut și ei un ”top” al simptomelor care trebuie să îți dea de gândit dacă ești sănătos sau nu prea. Așa că du-te la oglindă, cu tot cu materialul acesta și vezi dacă nu cumva ai o parte din simptomele de mai jos.

Semnele pe care ți le pot arăta fața și tenul sunt multiple, fiecare este asociat unei anumite boli sau afecțiuni. Chiar dacă observi însă acele semne la nivelul feței tale, nu intra în panică și du-te la specialist, nu recurge la tratamente luate ”după ureche”. Un specialist îți poate spune cel mai bine dacă suferi de vreo afecțiune sau nu. Observația ta este doar o fază preliminară.

Piele uscată, buze uscate, ten tern

Acesta este un semn de deshidratare, în primul rând, așa spun specialiștii. Poate indica și o problemă mai serioasă, cum ar fi afecțiuni ale glandei: hipotiroidie sau chiar diabet. Alte semne de hipotiroidie pot fi senzația de frig constantă, îngrășare și oboseală. Simptomele diabetului sunt altele: sete continuă, urinare frecventă, încețoșare a privirii.

Păr facial în exces

Părul nedorit de pe față, mai ales în zona maxilarelor și a bărbiei poate semnifica o tulburare hormonală, în care hormonii masculini sunt ușor mai ridicați decât cei feminini. Totodată, poate fi un semn că suferi de sindromul ovarelor polichistice, iar pentru asta trebuie să ajungi imediat la un medic de specialitate, pentru consult.

Pete galbene pe ploape

Dacă observi aceste semne la nivelul pleoapelor, adică acele punguțe fine de grăsime, riscul de a face o boală de inimă este mai mare la tine decât la ceilalți. Fă-ți un set complet de analize, verifică-ți colesterolul și glicemia și cere sfatul unui specialist. E cel mai bine așa.

Pungi sub ochi, cearcăne

Ochii obosiți, cu pungi sub ei, pot fi un semn de alergii cronice, care dilată vasele de sânge și le pot sparge. Mare atenție dacă aceste pungi devin permanente sau dispar după o zi- două. Daca devin permanent, o programare la medic rezolvă toată situația.

Asimetrie facială

Nu că am vrea să vă panicăm, dar asimetria facială poate fi unul din primele semne ale unui aatac de cord. Pacienții care au suferit atac de cord o descriu într-o singură replică, atunci când sunt întrebați de doctor: ”Pur și simplu m-am uitat în oglindă și arătam diferit”. Poți simți amorțeală într-o zonă a feței, care nici măcar nu te lasă să zâmbești. Dacă ai aceste simptome, este cazul  să mergi urgent la doctor.

Alte semne la nivelul feței  care mai pot indica o boală sau o afecțiune sunt:

  • Pielea subțire, uscata, palidă, indică anemii și tulburări endocrine
  •  Paloare verzuie a feței: disfuncții hepatice.
  • Piele cuperozică: afecțiuni nervoase, digestive și de circulație
  • Piele hiperhidratată: afectiuni renale, hepatobiliare și cardiovasculare
  • Nuanța alb-brună a tenului:  boală a rinichilor și căilor urinare
  • Încretirea spațiului dintre sprâncene arată imunitate scăzută
  • Pete roșii în jurul sprâncenelor: instalarea gripei sau răcelii

Așa că dacă observi vreunul din aceste semne la nivelul feței, este clar că trebuie să ajungi la un medic pentru un consult de specialitate. Poate nu este nimic grav, dar cel mai bine este să previi decât să tratezi, nu-i așa?