Cum îți poate afecta viața personală un șef temperamental?

Home / Lifestyle / Cum îți poate afecta viața personală un șef temperamental?
Cum îți poate afecta viața personală un șef temperamental?

Dacă ai avut vreodată un șef temperamental sau coleric, genul acela de șef care nu se poate opri din țipat și acuzat, atunci este momentul să tragi aer în piept și să citești acest material. Modul în care șeful tău se poartă cu tine și chiar relația profesională dintre tine și el îți poate afecta viața personală fără să îți dai seama. Cum te afectează, mai exact, și ce poți să faci pentru a preveni acest lucru, afli de mai jos, din sfaturile pe care le dau specialiștii în domeniu.

Este genul de persoană care țipă mereu și țipă din orice. În plus, nu poate recunoaște realizările angajaților săi, iar modul în care se poartă cu ei este unul demn de filmele de groază: teroare, suspans, tensiune, frică. Are probleme în asumarea responsabilității și întotdeauna dă vina pe angajați pentru lucrurile pe care el însuși nu le-a făcut sau nu le-a făcut la timp. Critică și judecă încontinuu, fără a oferi vreo vorbă bună. Iar acestea sunt numai câteva dintre atributele unui șef temperamental. Partea proastă este că relația tensionată dintre tine și un sef temperamental ajunge să se reflecte în viața ta personală și să pună stăpânire pe tine, cât ai clip din ochi. Fiind permanent expusă unui mediu nociv, preiei fără să vrei din acumularea negativă de gânduri și acțiuni, pe care le duci acasă, la cei dragi.

Viața personală are de suferit

Te cerți din senin cu cei de acasă, dintr-un motiv aparent banal. Poți începe să le reproșezi diferite lucruri, tot din senin. Acestea sunt semne clare că nu te detașezi de ceea ce se întâmplă la muncă și preiei fără să vrei din comportamentul abuziv al șefului. Potrivit unui studiu la care au participat aproape 400 de persoane, comportamentul abuziv de la muncă poate duce la conflicte mari acasă.  Studiul arată că oamenii care sunt tratați urât la muncă fac acest lucru și cu cei de acasă, iar asta duce la conflicte, certuri, precum și la scăderea respectului și încrederii în sine. O modalitate bună de a preveni asta este să îți găsești un hobby și să aduci puțină dinamică în viața personală. Adică, să te detensionezi și să lași stresul să plece din viața ta atunci câdn ajungi acasă.

Comportamentul abuziv se preia

La fel ca o gripă, comportamentul abuziv este contagios, spun cercetătorii din Florida. El afectează pe oricine și oricând, atâta vreme cât persoana respectivă este expusă prelungit acestui tip de comportament, cum ar fi un loc de muncă, de exemplu. Nu contează cât de educată este persoana sau ce om bun este, oricine este afectat de acest ”virus”. Te poți proteja însă prin a-ți monitoriza permanent stările și reacțiile la locul de muncă. Atunci când ții socoteala de câte ori ai țipat la colegul de muncă sau i-ai bârfit pe ceilalți, o să îți dai seama cât de des faci asta și de câte ori afișezi genul acesta de comportament.Iar dacă ești manager, instruiește-ti subordonații să îi trateze cu respect pe ceilalți.

Vorba umblă repede

Comportamentul șefului tău nu te afectează numai pe tine și viața personală, dar și modul în care compania este văzută din exterior. Cei care nu sunt direct implicați sau au un contact fugitiv cu cei din companie și observă genul acesta de comportament își crează păreri negative. În acest fel, posibilii clienți și colaboratori vor încerca să evite compania în care lucrezi, tocmai din acest motiv. Iar asta poate fi devastator pentru munca ta, pentru că o reputație proastă va afecta și viitoarele tale job-uri.

Creativitatea scade

Atunci când lucrezi într-un mediu stresant și abuziv, creativitatea nu mai este la cote înalte. Toate manifestările extreme, vorbele urâte, țipetele îți vor afecta acest aspect, drept pentru care și productivitatea va avea de suferit, mai ales dacă lucrezi într-un domeniu în care creativitatea este punctul cheie. Studiile arată că oamenii expuși acestui tip de comportament abuziv sunt cu 30% mai puțin creativi decât cei care au un loc de muncă liniștit și un șef pe măsură. Alegerea îți aparține însă: fie îi faci șefului tău o reclamație , fie alegi să părăsești acel loc de muncă.