Cum ne învățăm copiii să se spele pe dinți încă din primii ani de viață?

Home / Health / Cum ne învățăm copiii să se spele pe dinți încă din primii ani de viață?
Cum ne învățăm copiii să se spele pe dinți încă din primii ani de viață?

Specialiștii le recomandă părinților să își învețe copiii să se spele singuri pe dinți încă de la vârste foarte fragede. Procesul de învățare este, însă, de multe ori anevoios, iar cei mici trebuie să înțeleagă de ce este bine să se spele de cel puțin două ori pe dinți. Medicul stomatolog Oana Florea ne explică modalitățile în care părinții își pot învăța cu brio copiii să manevreze corect periuța de dinți și să ajungă să aibă o igienă dentară foarte bună.

Dr-Oana-Florea-copii

„Până la vârsta de 4-5 ani, cei mici este bine să primească ajutor de la părinți la spălatul dinților. Mama sau tata să le asigure igiena dentară și să îi învețe cum să țină în mână și să miște corect periuța de dinți. Abia după vârsta de 10 ani ei capătă dexteritatea completă, necesară pentru a face acest lucru fără supraveghere.

Copiii învață cel mai bine prin imitație, deci spălatul pe dinți trebuie să fie o activitate comună și distractivă. Cel mic trebuie îndemnat să ne privească în timp ce ne spălăm pe dinți, să imite mișcările observate, iar data următoare să facem schimb – el perie dinții, iar părintele supraveghează. Copilul trebuie încurajat să perie dinții într-o anumită ordine, pentru minimum 2 minute. Pentru a nu se plictisi, putem folosi o clepsidră sau un cântecel preferat ce dureaza 2 min. E bine să-l obișnuim cât mai devreme cu utilizarea aței dentare, pentru a evita formarea așa-ziselor ”carii în oglindă” (cariile dintre dinți). De asemenea, foarte importantă este curățarea suprafeței limbii și a obrajilor, adevărate rezervoare de bacterii.

Este bine ca, pe durata periajului, să fim alături de copil, să-l supraveghem și să îl ajutăm, iar la final să îi lăudăm efortul și, eventual, să îi oferim o mică recompense (nu dulce), când reușește să se perieze corect 2 minute. Copiii trebuie să învețe încă de mici că, fără dinți, nu se poate trăi și este foarte important să-i îngrijim, pentru a-i avea toată viața”, explică medicul stomatolog Oana Florea.

Oana Florea este medic dentist cu Competență Implantologie Orală, cu experiență internațională în Germania, alături de cei mai buni specialiști în chirurgie și implantologie.