Cum să înveți repede o limbă străină? Trucuri care te vor ajuta!

Home / Lifestyle / Cum să înveți repede o limbă străină? Trucuri care te vor ajuta!
Cum să înveți repede o limbă străină? Trucuri care te vor ajuta!

Trebuie să mergi într-o țară străină și panica pune stăpânire pe tine pentru că nu cunoști limba. Oricât de mult te-ai străduit și oricât de multe ghiduri de conversație ai luat, parcă nimic nu s-a lipit de tine. Te gândești cu groază cum te vei înțelege cu oamenii de acolo, în condițiile în care în afară de ”Bună ziua” nu mai poți spune nimic. Matthew Yolden, vorbitor fluent de 9  limbi străine vine să te ajute, dându-ți câteva sfaturi utile care te vor scăpa de stres cu siguranță.

A învăța o limbă străină nu este lucru ușor, dar poate deveni, dacă urmezi pașii de mai joși. ei au fost aplicați cu succes de Matthew, care îți aducem aminte că vorbește fluent 9 limbi străine. Așa că nu poți da greș dacă respecți sfaturile lui.

De ce faci asta?

Este important ca înainte de a începe demersul să îți răspunzi la o întrebare: De ce faci asta? Poate că răspunsul la întrebare ți se pare evident, dar dacă nu ai un motiv întemeiat pentru a învăța o limbă străină, atunci este puțin probabil să rămâi motivat de-a lungul procesului. A vrea să impresionezi pe cineva cu skillurile în materie de limbi străine nu este un argument bun. Un argument valid ar fi faptul că te muți în altă țară și trebuie să înveți limba pentru a te putea înțelege cu toată lumea, de la șeful tău, până la vânzătorul din colț. Odată ce te hotărăști, trebuie să îți asumi acest lucru.

Găsește un partener

Soluția pentru a învăța repede o limbă străină este să îți găsești un partener de discuție. Matthew l-a luat pe fratele lui, Michael, alături de care a învățat prima lui limbă străină, greaca. ”Am fost foarte motivați și ne-am împins unul pe altul pentru a merge mai departe. Dacă fratele meu vede că îl depășesc la capitolul învățat, încearcă să ma depășească și invers”, spune Matthew. Un partener, chiar dacă nu este frate, te va ajuta în acest proces. În acest fel, vei putea învăța și limba, dar vei avea și cu cine să o vorbești.

Vorbește singur

Dacă ar fi fost recomandarea unui psiholog, poate că nu ar fi fost prea inspirată. Însă atunci când vorbești o limbă nouă sau încerci să înveți o limbă nouă, vorbitul de unul singur, în fașa oglinzii te poate ajuta. În acest fel, îți forțezi și mintea să gândească în altă limbă și exersezi eficient. Îți vor rămâne în minte mult mai multe fraze, expresii și propoziții, plus că îți va crește încrederea în tine și te va pregăti pentru momentul în care vei avea un partener de desicuție.

Limitează-te la esențial

În momentul în care alegi să înveți o limbă nouă, o faci pentru că vrei să conversezi cu oamenii, să te înțelegi cu ei. Nu te pierde în manuale și tot felul de ghiduri, îndreptare sau cine știe ce alte cărți. Limitează-te la esențial. dacă acesta este scopul tău, a vorbi cu oamenii este singurul lucru de care ai nevoie. Matthew spune că atunci când înveți o limbă străină, o înveți pentru a o putea folosi, nu vei vorbi de unul singur. Partea creativă vine în momentul în care poți transforma procesul de învățare în ceva atipic, cum ar fi să scrii versuri în altă limbă. Cel puțin, așa au făcut Matthew și fratele lui când au învățat greaca. Fii creativ, vei învăța mai ușor așa: scrie versuri, compune, fă o piesă de teatru, vorbește cu cine poți și cu cine nimerești, vorbitor nativ de acea limbă.

Învață de la copii

Asta nu înseamnă că trebuie să îți bagi degetele în priză, să arunci cu mâncare sau să desenezi pereții din casă, bineînțeles. Încearcă să înveți așa cum fac copiii, adică trebuie să fii dispus să te joci cu limba străină, să fii dispus să faci greșeli și să nu mai fii atât de conștient de tine. Înveți făcând greșeli, nu mai pune atât de multă presiune pe tine. Copiii afc multe greșeli, învată de la ei și învață din ele. Când vine vorba de a învăța o limbă străină, este foarte important să recunoști că nu știi totul. Lasă inhibițiile de adult deoparte, învață de la copii.

Zona de confort? Care zonă de confort?

Nu există zonă de confort atunci când înveți o limbă nouă. Distruge-ți barierele și renunță la orice te face să te simți confortabil. Trebuie să ai voința de a face greșeli și de a te pune în situații jenante, doar așa înveți. Poți vorbi cu străini, poți spune glume, poți cere indicații, comanda mâncare și câte și mai câte. Cu cât faci asta mai des, cu atât mai mare îți va deveni zona de confort. La început, te poți simți stingherit de faptul că nu pronunți bine, că nu e corect gramatical sau că nu înțelegi ceea ce se vorbește, dar odată ce treci peste aceste lucruri, ești sigur pe calea cea bună.

Ascultă și observă oamenii 

Înainte de a învăța să vorbești, ascultă. Orice limbă pare ciudată atunci când o auzi prima oară, dar cu cât te expui mai mult la ea, cu atât mai repede de acomodezi cu ea și îți devine familiară. Astfel, îți va fi mult mai ușor. Ce te mai ajută cu siguranță este să te uiți la vorbitorii nativi ai limbii cum conversează. Să analizezi cum deschid gura, cum pronunță, care este poziția limbii, poate fi foarte diferit de modul în care o faci tu. Chiar dacă pare ciudat, Matthew spune că o soluție eficientă pentru asta este să te uiți la oameni și să imiți ulterior sunetul, pe cât de mult poți. Te mai poți uita și la filme în limba respectivă, la emisiuni, orice ajută pentru a te obișnui cu pronunția.