Cum să învingi diabetul? Dieta care îţi va face viaţa mult mai uşoară

Home / Health / Cum să învingi diabetul? Dieta care îţi va face viaţa mult mai uşoară
Cum să învingi diabetul? Dieta care îţi va face viaţa mult mai uşoară

Din perioada anilor 1980 până în 2010, numărul oamenilor din România diagnosticaţi cu diabet s-a triplat, iar acest număr continuă să crească. La nivel global ne confruntăm cu o pandemie de diabet zaharat tip 2, iar asta din cauza stilului de viaţă nesănătos, adoptarea unui stil de viaţă sedentar şi dezvoltarea obezităţii.

Diabetul este o boală scumpă atât pentru pacient, cât şi pentru stat. Spunem asta pentru că doar pentru o singură persoană planul de tratament costă în jur de 600 de dolari. Dacă este netratat, diabetul poate avea urmări grave, precum pierderea vederi, blocaj renal, amputarea  membrelor. Mai mult, poate provoca boli cardiace sau chiar, mai rău, infarctu miocardic. Din fericire, dacă acţionăm la timp, putem să întârziem sau chiar să prevenim diabetul la oameni cu prediabet.

DPP sau Diabetes Prevention Program a demonstrat că pierderea în greutate şi o activitate fizică opresc dezvoltarea diabetului de tip 2 cu 58% pe o perioadă de trei ani. Asociaţia americană ADA sau The American Diabetes Association afirmă că diabetul de tip 2 apare atunci când pancreasul continuă să producă insulină, uneori chiar mai multă decat în mod natural. Însă organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei, astfel încât există un deficit insulinic.

Tratamentul, Principii standard:

 • Se recomandă modificarea obiceiurilor alimentare anterioare şi se asigură accesul la un dietetician.
 • Se individualizează dieta în funcţie de vârstă, sex, înălţime, greutate, gradul de efort fizic, preferinţe, tradiţia locală, nivelul de cultură; se restricţionează consumul de alcool şi alimentele cu un conţinut bogat în zaharuri, grăsimi şi sare.
 • Pacienţii sunt informaţi asupra conţinutului în hidraţi de carbon care se regăseşte în diverse alimente. De asemenea, aceştia sunt instruiţi pentru prevenirea şi corectarea hipoglicemiilor.
 • Exerciţiul fizic se introduce treptat, în funcţie de abilităţile individuale.
 • Se încurajează prelungirea duratei şi creşterea frecvenţei activităţii fizice (acolo unde este necesar) până la 30-45 minute pe zi, 3-5 zile pe săptămână sau 150 minute pe săptămână.
 • În cazul efortului fizic susţinut, pacientul tratat cu insulină sau medicaţie orală este instruit să-şi ajusteze medicaţia sau dozele de insulină, ori să suplimenteze hidraţii de carbon.

Planul de alimentare

 •  Evitaţi toate produsele de grâu.
 • Consumă proteine ​​şi grăsimi de trei ori pe zi.
 • Mănâncă 8 – 10 porţii de fructe şi legume pe zi ;
 • Evită grasimile (acizi grasi) şi alimentele procesate, cum ar fi cookie-uri, prăjituri și chips-uri
 • Adaugă ulei de măsline, avocado, unt, seminţe, nuci, brânză şi iaurt în dieta ta
 • Mănâncă 85 – 100g de nuci, migdale şi nuci pe zi.

Meniu pentru diabetici

 Mic dejun – Pentru prima masă a zilei se pot consuma 1-2 ouă fierte cu bacon. Le puteţi consuma cu unt, crupe şi iaurt simplu sau cu fructe.

Masa de pranz  – O salată cu roşii, morcovi, sfeclă, ceapă, castraveţi, măsline negre sau orice altceva doriţi. Puteți adăuga semințe de dovleac, nuci și feta, sau branză de capră. Adaugă bucăţi de gratar de pui, ton sau un ou fiert tare. Pentru gust se toarnă ulei și oțet, măsline sau o felie de lămaie ,muştar, usturoi, plus condimente .
Cină  Optaţi pentru somon sau orice alt fel de peşte cu un dressing din legume prăjite sau la gratar.Încercați ardei, ceapă, ciuperci în timpul verii. Toamna și iarna, încercați sfecla, morcovii, ceapa, cartofii. De asemenea, orez brun, un cartof dulce cu unt sau porumb pe ştiulete.

Gustări  – Puteţi mânca ciocolată neagră cu 70-80% din cacao, combinată cu nuci, migdale, nuci pecan sau caju. De asemenea, feliaţi fructe, cum ar fi mere sau pere și mancaţi cu brânză şi nuci sau unt de arahide.

Notă: *Conținutul site-ului bloguldefrumusețe.ro are caracter informativ, iar înainte a de începe orice fel de tratament naturist vă sugerăm să consultați un medic specialist și să vă faceți un test de alergie la tipurile produse/alimente pe care doriți să le încercați intern sau extern. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați, de asemenea, un medic înainte de a începe o cură sau un tratament naturist. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.