Cum să îți detoxifici corpul cu un singur ingredient

Home / Diet and Fitness / Cum să îți detoxifici corpul cu un singur ingredient
Cum să îți detoxifici corpul cu un singur ingredient

Odată cu primăvara, corpul nostru cere un reboot. Mai pe românește, o detoxifiere. Are nevoie, după atâtea luni  în care l-am alimentat doar cu alimente grase si pline de calorii. Iar pentru asta, primăvara este anotimpul perfect pentru a face o cură cu clorofilă, dat fiind că sunt pline piețele de verdețuriș spanac, urzici, salate, rucola, ceapă și usturoi verde. O detoxifiere ca la carte, în pași simpli se poate face folosind un singur ingredient, de altfel și foarte ieftin. Ingredientul este la îndemâna oricui, mai ales acum, în plină primăvara. Este vorba de urzică, una din plantele cu cele mai bune calități terapeutice pentru organism.

Consumă urzici

Simpla propunțare a cuvântului nu trezește nici măcar cea mai mică plăcere, dar urzica este una din plantele care stau cel mai bine la capitolul beneficii pentru organism, indiferent de forma sub care este preparată sau pregătită. E drept, cel mai sănătos mod de a consuma urzici, ca oricare aliment (fruct sau legumă) este în starea ei brută, crudă. Cu puțin efort, acest lucru poate fi realizat, odată ce treci peste imaginea sau gustul de urzici pe care îl știm din copilărie. Cu atât mai mult cu cât urzica se poate lăuda cu una dintre cele mai mari cantități de clorofilă. Clorofila este o substanță de culoare verde pe care o conțin toate plantele verzi și are  o structură chimică asemănătoare cu a sângelui. Prin urmare, e cea mai indicată în consumul uman cu scopul curățării sângelui și a limfei. Aceasta contine și o cantitate mare de minerale și vitamine indicate în regenerarea organismului. Urzica  este o sursă ideală de clorofilă și substante benefice organismului nostru. O modalitate de a profita din plin de proprietățile ei este să bem sucul acesteia. Cum poate fi preparat sucul? Foarte simplu! Nu prin fierbere, cum ați crede, ci prin macerare, pentru că în acest fel, urzica își păstrează calitățile și proprietățile benefice pentru organism.

Ce spun specialiștii?

Nutriționistul Oana Tîrpan recomandă o metodă foarte simplă de preparare a sucului de urzici, fiind de altfel și cea mai eficientă. Este o metodă pe care o încearcă și ea cu succes de câțiva ani buni, iar efectele asupra organismului se simt imediat. Practic, nu trebuie să ai cine știe ce cunoștințe sau talent într-ale gătitului pentru a face acest lucru. Oricine poate face asta. Se ia o mână de urzici, se așează într-un bol cu apă și acolo, în apă, se rup/mărunțesc frunzele cât de mult se poate până devin aproape o pastă, iar apa capătă culoarea verde foarte închis. Se lasă așa la macerat peste noapte, într-un loc răcoros sau chiar la frigider, iar dimineața, înainte de masă, se strecoară și se bea zeama pe stomacul gol. Se repetă această procedură timp de câteva zile, ar fi de preferat chiar câteva săptămâni sau chiar o lună,  pentru ca rezultatele să fie vizibile. E adevărat, sucul de urzică nu este unul din cele mai apetisante, dar merită încercat tocmai pentru beneficiile pe care le are asupra organismului.

După câteva zile de consum al sucului, încep deja să se observe primele schimbări asupra organismului. Efectele acestei cure de detoxifiere sunt vizibile, organismul se reface, iar tonusul începe să fie altul. Cu toate acestea, cura de urzici, ca orice altă cură de detoxifiere, poate avea efecte diversificate asupra organismului. Dar, indiferent de modul în care reacționează corpul vostru, gândiți-vă că pentru a se vindeca, corpul are nevoie să treacă prin câteva etape de… ”dezmorțire”, care nu sunt întotdeauna din cele mai plăcute. Pentru că nu este obișnuit cu această infuzie de sănătate, corpul poate respinge însăși ideea de cură, iar mintea vă poate convinge să renunțati. Nu faceți asta însă, continuați cura, pentru că nu are ce să vi se întâmple, decât ceva bun. În afară de suc, mai puteți consuma și ceai de urzică, dacă este mai ușor de digerat, tinctură sau sirop de urzică. Toate acestea le puteți găsi fie în farmaciile naturiste, fie le puteți prepara singuri acasă, folosind rețete simple. De exemplu, siropul de urzică poate fi făcut foarte simplu, amestecând planta tocată cu miere și lăsând-o 30 de zile la macerat, după care se filtrează.

urzica cura detofixiere
Ține o cură detox cu urzici și te vei simți incredibil

Pentru a recapitula, urzica are proprietăți antianemice, remineralizante, hemostatice și echilibrează sistemul de apărare al organismului, sistemul imunitar și luptă împotriva anemiei. De altfel, urzica este cunoscută pentru faptul că ajută la curățarea sângelui, a ficatului, a rinichilor, eliminând totodată și metalele grele din organism. Dincolo de asta, ajută la tratarea rinitei alergice, scade tensiunea și vindecă diferite boli ale pielii, deci poate fi folosită cu încredere în orice tip de afecțiune din cele de mai sus, pentru că efectele se văd imediat. Dacă nu sunteți fani ai urzicii în stare naturală, cu toate că aceasta este cea mai bună pentru ameliorarea afecțiunilor de mai sus, puteți încerca diferite rețete care conțin urzică, cum ar fi: supă-cremă de urzici cu hrean sau fără, mâncărică de urzici, budincă de orez cu urzici, piure de urzici, tocană de urzici, chifteluțe de urzici și lista poate continua.

Oricum ar fi, profitați de sezonul primăvară pentru a face o cură de detoxifiere, care vă poate ajuta, pe alocuri, chiar și la scăderea în greutate. O să vă simțiți altfel, o să respirați altfel, iar starea de bine va începe să se instaleze treptat-treptat în organismul vostru. Adiacent, puteți consuma cu încredere și spanac, unul din alimentele cu o gamă diversificată de beneficii pentru organism, bogat în clorofilă, ca și urzica, pe lângă minerale și vitamine. Ca și urzica, spanacul este recomanda să fie consumat proaspăt, în stare naturală, fără a fi fiert sau opărit. Iar acest lucru îl puteți face cu succes, folosind spanacul în salate, combinat cu brânză de capră sau chiar căpșuni.

 

Crângasha