Cum să-ți protejezi părul și scalpul de soare și radiații?

Home / Beauty Tips / Cum să-ți protejezi părul și scalpul de soare și radiații?
Cum să-ți protejezi părul și scalpul de soare și radiații?

Vara și-a intrat în drepturi, temperaturile depășesc 30 de grade în unele zone ale țării, iar plăcerea de a sta la piscină sau de a merge la mare crește cu fiecare zi. Trebuie să aveți însă în vedere un lucru foarte important: podoaba capilară și scalpul, care au de suferit din cauza radiațiilor și soarelui. Ne plimbăm prin soare în fiecare zi, însă nu știm cât de afectat este părul. După trei luni de vară, dar și în timpul anotimului cald veți observa cum părul vostru se degradează, începe să cadă tot mai mult, iar scalpul se irită. Elli.ro vă învață cum să vă feriți de radiații și soare și cum să vă protejați părul și scalpul.

Citește și: Cum ne protejăm vara asta de radiații și bolile de piele precum cancerul? Medicii ne atenționează

În fiecare vară avem grijă să ne cumpărăm cremele de protecție solară pentru piele, însă la păr foarte puține persoane se gândește. Podoaba capilară are mai multă nevoie de măști de protecție, măști de hidratare și uleiuri esențiale vara decât iarna, pentru că este mai expus la radiații. Probabil vă gândiți: ”Chiar trebuie să-mi protejez părul?”. Ei bine, probabil nu vrei să mai adaugi încă un lucru de făcut în rutina ta, însă răspunsul este DA. Ron Williams, directorul unei companii de cosmetice, a explicat că în fața radiaților părul nu este la fel de afectat ca și scalpul. Probabil nu ni s-a întâmplat să simțim pe pielea noastră o insolație în adevăratul sens al cuvântului, însă din cauza soarelui scalpul și părul pot avea foarte mult de suferit. Și mai rău este dacă faceți o baie în piscină, ocean sau mare din cauza clorului și a sării din apă care uscă pielea și atacă scalpul.

Hairstylistul celebrităților Sarah Potempa a declarat că părul decolorat sau vopsit este mult mai la predispus la deteriorare și atrage la fel de mult razele UV.

Cum să-ți protejezi părul de soare și radiații?

Ideal ar fi să ne protejăm de soare întreaga zi. Înainte să ne aruncăm în piscină ar trebui să ținem cont de câteva lucruri. Dar și înainte să ne dăm cu crema de protecție solară. Unul dintre lucrurile importante care ne protejează de soare este pălăria și șapca. Așa că purtați una, dar alegeți varianta bună, o pălărie care să vă acopere tot părul sau care poate adăposti podoaba capilară în interior. În materie de produse ar fi bine să le alegeți pe cele care au protecție împotriva razelor UVA sau UVB. De asemenea, doctorul Anthony Rossi MD, FAAD, sugerează să folosim produse pentru păr bogate în minerale de protecție SPF 30. În magazine se găsesc pulbere fine, rezistente la apă , care conțin dioxid de titan și oxid de zinc pentru a proteja părul, dar și pielea de pe față. De asemenea, vă mai puteți da cu spray-uri care conțin substanțe ce protejează părul împotriva soarelui.

Mai puteți apela, de altfel, la măștile din ulei de măsline, de hidratare, cu ou, produse speciale cu petrol, să folosiți mereu balsam și șampon hrănitor, în funcție de părul fiecăruia. Hairstylistul Clariss Rubenstein spune că vara folosește de douăori mai multe uleiuri esențiale pentru căderea părului și părul său este mult mai sănătos.

Cum ne protejăm scalpul de soare și radiații?

Doar pentru că ne ținem capul acoperit nu înseamnă că și protejăm scalpul de soare sau radiații. Scalpul are aceeași construcție ca și restul corpului. Astfel, el are nevoie de protecție la fel ca și pielea de pe față sau corp. Asta înseamnă că trebuie să ne dăm cu protecție SPF, deoarce un păr degradat nu se compară cu un scalp care se decojește, este iritat și ustură. Problemele scalpului din cauza soarelui sunt serioase, iar medicii atenționează că se poate dezvolta cancerul de piele din cauza radiațiilor. Dacă ai cărare pe mijloc și nu protejezi scalpul și părul, radațiile pot ajunge mai ușor la pielea ta. Cel mai indicat este ca după spălare sau înainte să ieșiți din case să folosiți seruri speciale pentru scalp și păr și să vă masați capul câteva minute. Încercați cel puțin cu protecție 30, dacă nu găsiți cu protecție solară 50.