Cum se ajunge la orgasm? Iată explicația științifică ce îți va demonta orice idee!

Home / Health / Cum se ajunge la orgasm? Iată explicația științifică ce îți va demonta orice idee!
Cum se ajunge la orgasm? Iată explicația științifică ce îți va demonta orice idee!

Până acum, se credea că orgasmul ține cel mai mult de experiență și de încrederea în partener, și anume că acesta va reuși să te facă să ai orgasm pe baza experienței pe care o are. Mai mult, dimensiunea penisului este cea care stabilea dacă actul sexual va fi o reușită sau un eșec. Este cât se poate de eronat, spun cercetătorii, care au făcut niște descoperiri cu totul și cu totul interesante legate de modul în care se declanșează orgasmul. Iată care sunt!

Atât femeile, cât și bărbații, depun maxim de efort pentru atingerea orgasmului. Atunci când acesta întârzie să apară, consideră că mereu este vina lor. De aici, apar o serie de frustrări bine ascunse, care răbufnesc în cele mai nepotrivite momente.

Ce au descoperit oamenii de știință legat de orgasm?

Oamenii de ştiinţă au descoperit că abilitatea unei persoane de a ajunge la orgasm ține de propria ei anatomie, drept pentru care, nu poate fi controlată așa de ușor. De fapt, nu poate fi controlată deloc. La bărbaţi, de exemplu, semnalele dintre creier, coloana vertebrală si penis trebuie să funcţioneze în mod corespunzător pentru a atinge orgasmul. Iar la femei, deplasarea clitorisului în timpul actului sexual este cea care spune dacă femeia  va simţi sau nu orgasm. O echipă de cercetători de la Clinica Mayo şi de la Şcoala de Medicină a Universităţii Indiana au analizat studiile anterioare despre neuro-anatomia sexuală pentru a afla dacă factorii mosteniţi joacă un rol în atingerea orgasmului.

John Siegel, de la Clinica Mayo, autorul studiului de care aminteam anterior, spune: „Acesta ne oferă o bază mai ştiinţifică şi anatomică asupra faptului de ce oamenii nu ating orgasmul, decât doar cunoştinţele sociale despre dimensiunea penisului sau amplasarea punctului G. Când este vorba de anatomia masculină, oamenii se concentreze într-adevăr pe mărimea penisului, dar acest lucru pare mai mult anecdotic decât adevărat”, completează Jason Siegel.

Oamenii de știință au mai descoperit faptul că abilitatea unui bărbat d a avea orgasm depinde în mare parte de cât de bine funcționează sistemul său nervos. Pentru aceasta, trebuie să existe un echilibru între sistemul nervos parasimpatic (care controlează corpul în repaus) şi a sistemului nervos simpatic, care controlează răspunsul corpului în timpul stării active: ”Cu alte cuvinte, performanţa penisului unui bărbat se bazează pe un conglomerat de reflexe (bucle de reflexe)”, spune Siegel.

Aceste bucle der reflexe sunt destul de complexe, ca și mecanism, și asta pentru că mai întâi, se prelucrează informaţia senzorială fie în măduva spinării, fie în creier şi doar ulterior informaţia este primită de penis. Iar la celălalt capăt de reflex: măduva spinării sau creierul spune penisului ce sa facă. Câtă bătaie de cap pentru un biet orgasm!

Cercetptorii au descoperit că activarea acestor 2  bucle de reflexe ține de două surse. Pe de o parte este cea psihologică, activată atunci când un bărbat vede pornografie sau este stimulat vizual. Iar al doilea aspect este mai mult fizic: stimularea directă a penisului.

Orice leziune la nivelul coloanei vertebrale poate afecta bucla de reflex, împiedicând bărbaţii să mai primească semnalele care i-ar ajuta să ajungă la orgasm.  În mod similar, problemele psihologice, cum ar fi instalarea depresiei sau a stresului, creează dificultate în apariţia reflexului.

Dar la femei cum e?

La femei, procesul este și mai complicat decât la bărbați, spun cercetătorii. Și asta pentru că la femei, clitorisul tinde, în timpul actului sexual, să migreze în sus, spre peretele vaginal. Cu cât ajunge mai aproape de pereţii vaginului, cu atât mai probabil este că femeia va atinge orgasmul.

Pozițiile sexuale joacă un mare rol în această ecuație, și asta pentru că acestea stimulează pereții vaginului în diferite moduri. Potrivit studiului efectuat,  penetrarea pe la spate nu stimulează mai deloc peretele vaginal, la fel cum nici  penetrarea din faţă  nu face acest lucru, cu referire la două poziții: „misionar” sau „cowgirl”. Se pare că unghiul ideal  de intrare a penisului pentru a stimula peretele vaginal este cel de 30-45 de grade. Orice poziție care va facilita acest unghi de penetrare asigură orgasmul femeii.