De ce salivezi când te gândești, vezi sau miroși felul preferat de mâncare? Află explicația științifică!

Home / Health / De ce salivezi când te gândești, vezi sau miroși felul preferat de mâncare? Află explicația științifică!
De ce salivezi când te gândești, vezi sau miroși felul preferat de mâncare? Află explicația științifică!

Îți este familiară expresia „îți lasă gura apă”? Oamenii de știință au studiat acest fenomen îndelung. Aata explicația științifică a salivării abundente în momentele când ți-e poftă de ceva!

Societatea Americană de Chimie spune că răspunsul stă ascuns în creierul nostru și are legătură cu cele 3 glande salivare principale pe care le avem: glanda parotidă, glanda sublinguala și glanda submandibulara. Acestea produc până la 1,5l de salivă în fiecare zi, salivă care are mai multe roluri, precum păstrarea sănătății orale și a dinților, ușurarea masticației, contribuția în procesul de digestie prin activarea enzimelor.

Adevărul este că salivarea atunci când te gândești, miroși sau vezi mâncăruri care îți plac este un reflex al cărui rol principal este să ne pregătească organismul pentru mâncat și digestie. Semnalele nervoase sunt transmise către glandele salivare pentru a începe să producă salivă care să ajute la mestecare, degustare și digestie. Adevărul este că „a-ți lăsa gura apă” poate să depindă de cât de foame îți e în momentul respectiv și de cât de conștient ești dacă chiar urmează să mănânci sau nu, așa că această senzație poate fi uneori ținută sub control.