Depresia de toamnă: ce trebuie să facem pentru a avea un psihic sănătos?

Home / Health / Depresia de toamnă: ce trebuie să facem pentru a avea un psihic sănătos?
Depresia de toamnă: ce trebuie să facem pentru a avea un psihic sănătos?

Depresia de toamnă este o boală cu care se confruntă foarte multe persoane, însă nu foarte multă lume știe cum să o trateze. Primele semne ale instalării depresiei sunt: anxietatea, izolarea de oameni, insomnia, gândurile intrusive foarte dese, stima de sine scăzută, atacurile de panică, lipsa încrederii în propria persoană, dar și marginalizarea. Depresia este o boală de care nu trebuie să vă fie rușine și poate fi tratată.

Depresia este o boală și trebuie tratată ca atare
Depresia este o boală și trebuie tratată ca atare

Depresia a fost numită boala secolului XXI, deoarece foarte multe persoane, femei, copii sau bărbați încep să sufere de această afecțiune psihică. Dacă ai depresie nu înseamnă că ești nebun, ci doar bolnav. Depresia este o boală care se poate trata și poate afecta chiar și cei mai puternici oameni de pe pământ. Depresiile pot fi sezoniere, vară, toamnă, iarnă sau primăvară. În funcție de starea de spirit pe care ți-o dă anotimpul și în ce moment al vieții te găsește ploaia sau soarele. În cazul de față, pentru că la noi toamna și-a intrat în drepturi, vorbim despre depresia de toamnă.

Vremea rece, ploaia, lipsa soarelui și a luminii aduc nostalgie, lipsa vitaminei D, dar și momente de tristețe. Nu toată lumea simte la fel toamna. Mulți se bucură de covorul galben din frunze, alții devin din ce în ce mai sensibili. Toate astea au legătură cu starea interioară. Dacă faci o schimbare care te-a afectat emoționl în această perioadă, însă nu îți dai seama cât de mult te-a influențat, este foarte posibil să începi să ai stări depresieve. Nu este, evident, obligatoriu. Însă schimbarea poate provoca insecurități pentru mulți dintre noi. Înainte ca depresia să se instaleze, încearcă să gândești cât mai pozitiv, nu te judeca aspru, pentru că orice ai face, totul se poate rezolva.

Citește și: Cum ne pregătim organismul pentru sezonul rece?

Cum tratezi depresia de toamnă?

Dacă ai atacuri de panică, stăi de anxietate, neliniști, ești mereu nefericit și crezi că nimic în viața ta nu se poate schimba, atunci trebuie să îți schimbi viața. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont dacă suferi de depresie:

  • Fă sport. Mișcarea te ajută să scapi de anxietate, îți redă încrederea în tine și activează dopamina în creier.
  • Socializează. Când suferi de depresie te izolezi de toată lumea, însă pentru a nu lăsa ca acest lucru să se întâmple, ieși cât mai des cu prietenii, mergi în club, distrează-te, zâmbește cât mai des, bucură-te de fiecare clipă pe care o petreci cu oamenii.
  • Consumă ceaiuri relaxante. Bea multe ceaiuri de lavandă, mentă, mușețel, tei sau sunătoare. Au efect de relaxare și astfel îți vor diminua stările de anxietate și vei dormi și mai liniștit.
  • Mergi la psiholog. Dacă simți că nu poți face față situației în care te afli, cel mai recomandat este să apelezi la un psiholog. Important este să găsești medicul potrivit. Nu trebuie să te rușinezi că ai apelat la un specialist, sunt sute de mii de persoane care apelează zilnic la psiholog.
  • Elimină factorii negativi din viața ta. Oameni sau serviciu, tot ce te afectază moțional treschimbat. Renunță la iubitul sau iubita care nu te înțelege și nu te sprijină, nu mai accepta umilințele colegilor sau ale șefilor și alege să trăiești în armonie. Nu e capăt de lume dacă scapi de persoanele nepotrivite, ba din contră, vei vedea că viața ta va avea un alt sens.
  • Renunță la alcool, tutun, cafea și dulciuri. Alimentația este foarte importantă, motiv pentru care dacă suferi de depresie este bine să consumi alimente sănătoase, bogate în vitamine, însă fără dulciuri, cafea, alcool sau tutun, care îți dau stări de agitație, anxietate și îți slăbesc organismul.
  • Fă-ți analize hormonale. Depresia se poate declanșa și pe sistemul hormonal. Dacă glanda tiroidă este bolnavă, acest lucru se reflectă în sănătatea ta psihică. Începi să ai atacuri de panică, iar drumul spre depresie este sigur. Mergi la medic și fă-ți niște analize.
  • Scapă de prejudecăți. Nu te mai gândi la lucrurile care nu au mers în viața ta, fii mai liber în gândire și încearcă să vezi doar partea bună a lucrurilor în orice context.

FOTO: wallpaperscraft.com