Descoperirea oamenilor de știință: originea celor cu ochi albaștri

Home / Lifestyle / Descoperirea oamenilor de știință: originea celor cu ochi albaștri
Descoperirea oamenilor de știință: originea celor cu ochi albaștri

Până acum, s-a spus despre ochii albaștri că sunt foarte expresivi, că persoanele cu ochi albaștri sunt sensibile la lumină și că, pe alocuri, ochii albaștri mai aveau legătură și cu o parte dintre organele statului. Dar cercetătorii au descoperit altceva! Un lucru cât se poate de uimitor, care pune persoanele cu ochi albaștri într-o poziție privilegiată! Află despre ce este vorba!

Citește și: Cum să îți asortezi oja de unghii la ținută! 4 sfaturi simple care te fac să arăți impecabil

Fascinația pentru antropologie, strămoși și modul în care combinarea genelor nasc noi generații nu este o pasiune pe care să o aibă mulți. În plus, nu mulți sunt cei care să știe cât de fasinante sunt aceste domenii și ce lucruri spectaculoase îți pot arăta. De exemplu, caracteristicile fizice ale persoanelor din diferite zone ale globului s-au schimbat de-a lungul timpului, pentru a se adapta condițiilor din zona respectivă: asta înseamnă formatul feței, lungimea gâtului, a brațelor, dar și altele. În aceeași categorie intră și povestea oamenilor cu ochi albaștri, care este un fapt științific. Originea celor cu ochi albaștri, potrivit unui studiu efectuat de cercetători, este absolut halucinantă!

Mii și zeci de mii de ani de evoluție sunt necesari pentru definitivarea trăsăturilor fizice ale unui om sau a unei generații. Însă o caracteristică ce a uimit cercetătorii a fost apariția ochilor albaștri în acest lanț al evoluției. Pentru a rezolva enigma, au fost nevoiți să se ducă înapoi în timp, cu 128 de generații în urmă! Până acum 10.000 de ani, toți oamenii aveau ochii de culoare maro sau căprui. O genă ”buclucașă”, pe numele ei OCA2, a început să cauzeze schimbări în culoarea ochilor, tot în urmă cu 10.000 de ani, din motive care sunt încă necunoscute cercetătorilor.

Asta până în 2006, când a fost făcută o descoperire capitală, în Spania. În urma săpăturilor a fost găsit un schelet foarte bine conservat al unui bărbat din Epoca de Piatră. După examinarea acestuia, a reieșit faptul că o genă specifică, pe numele ei HERC2 este cauza apariției ochilor albaștri în istoria antropologică. Testarea a arătat că această genă a apărut atât în Africa, cât și în rândul popoarelor scandinave. Un mix al acestor indicatori genetici se pare că a dus la nașterea primului om cu ochi albaștri, prin mutație genetică. Concluzia studiului și cel  mai interesant lucru descoperit este că persoanele cu ochi albaștri din ziua de azi sunt descendenți direcți ai primului om cu ochi albaștri care a trăit acum 10.000 de ani în Europa!