Dr Emiliana Costiug, medic pediatru, secretar general AREPMF, explică dacă sunt bune sau nu vaccinurile pentru copii

Home / Health / Dr Emiliana Costiug, medic pediatru, secretar general AREPMF, explică dacă sunt bune sau nu vaccinurile pentru copii
Dr Emiliana Costiug, medic pediatru, secretar general AREPMF, explică dacă sunt bune sau nu vaccinurile pentru copii

România este împărțită în două tabere când vine vorba de vaccinarea bebelușilor. Dr Emiliana Costiug, medic pediatru și Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a explicat ce înseamnă mai exact vaccinarea copiilor, de ce este importantă, ce efecte produc în corp aceste vaccinuri, dar și la ce riscuri se expun persoanele nevaccinate.

În cadrul campaniei pro-vaccinare, susținută de Evenimentul zilei, Dr Emiliana Costiug, medic pediatru și Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a adus lămuriri cu privire la importanța vaccinurilor, dar și care este impactul lor asupra organismului uman.

„Istoria ne-a demonstrat, de-a lungul timpului, efectele benefice ale vaccinurilor. Generații întregi au fost vaccinate și, deci, protejate, iar epidemiile devastatoare au dispărut – microbii se izbeau de imunitatea dezvoltată prin vaccin și nu aveau nici o șansă de a infecta copiii și adulții sau de a trasmite boala prin intermediul oamenilor bolnavi. Pentru că nu mai existau bolnavi! Riscul de a contacta o boală infecțioasă prevenibilă prin vaccinare era extrem de redus – aveam o imunitate de grup consolidată. Așa am ajuns să nu mai vedem copii paralizați, afectați de poliomielită, să nu mai auzim de cazuri de tetanos, să nu mai avem cazuri de difterie sau de encefalite rujeoloase. Variola a fost complet eradicată de pe fața pământului cu ajutorul programelor de vaccinare în masă”, susține Emiliana Costiug, medic pediatru în Cluj-Napoca și Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).”

„În timp, în absența bolilor, oamenii au început să se întrebe: De ce să ne vaccinăm? Bolile au dispărut. Ce rost mai are vaccinul? Și au refuzat vaccinurile. În primii ani, nu s-a întâmplat nimic deosebit pentru că funcționa, încă, imunitatea de grup – majoritatea copiilor erau vaccinați și îi protejau și pe cei nevaccinați. Rata de acoperire vaccinală de 95% este considerată optimă pentru a avea controlul bolii și a împiedica izbucnirea unei epidemii. Cu alte cuvinte, dacă într-o comunitate de copii, 95% sunt vaccinați, ceilalți 5% sunt protejați indirect, pentru că nu au în jurul lor nici un copil bolnav care ar putea să îi transmită infecția. La ora actuală, acoperirea vaccinală a scăzut la procente de 70% sau chiar mai jos, iar inevitabilul s-a produs – epidemia de rujeolă a izbucnit de un an și a lovit din plin, afectând copiii neprotejați prin vaccin.”

„Copiii au nevoie de mai multe consultații preventive, de vaccinări, sunt mai vulnerabili”

„Da, am întâlnit și întâlnesc tot mai frecvent părinți care refuză să-și vaccineze copiii. Recunosc în motivațiile lor ideile vehiculate în spațiul virtual, teorii scoase din context, încerc să discut cu ei, să le explic cum e cu imunitatea, cât e de importantă, cum se formează anticorpii, cât de important e ca bebelușul lor să fie protejat în cea mai vulnerabilă perioadă a vieții lui. Le înțeleg teama și îngrijorarea, după toată avalanșa de mesaje virtuale anti-vaccinare e normal să ai îndoieli și întrebări. Tocmai de aceea aloc timp pentru a le oferi explicații și sfaturi. Uneori le urmează, alteori, nu!”

Vaccinurile pun viața copiilor în pericol?

„Dacă ar fi așa, aș fi prima care aș lupta împotriva vaccinurilor! Vaccinez câteva zeci de copii în fiecare lună, de mulți ani, și nu am avut reacții postvaccinale majore. Unii copii au făcut febră, alții au fost mai plângăcioși, unii au avut reacții locale ușoare, dar nimic grav sau de durată. Și nici nu cred în teorii conspiraționiste de distrugere în masă”.

Din ce cauză a izbucnit epidemia de rujeolă

Au murit, în ultima perioadă, 33 de copii din cauza rujeolei. „Cauza principală a epidemiei de rujeolă a fost refuzul vaccinului ROR, pe fondul informațiilor apărute în spaţiul virtual privind relaţia vaccinării ROR cu autismul. Chiar dacă aceste informaţii nu sunt bazate pe dovezi ştiinţifice, pe fondul neîncrederii populaţiei în sistemul medical, în lipsa unor campanii de informare corectă, rata vaccinării ROR a scăzut, permiţând astfel declanşarea epidemiei”, a declarat Dr Emiliana Costiug, medic pediatru și Secretar General al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, pentru Evenimentul zilei, în cadrul Campaniei Vaccin Pentru Viață.

Dacă v-a plăcut acest articol îl puteți distribui pe Facebook