Endometrioza, dușmanul ascuns al femeilor. Boală diagnosticată greșit și târziu

Home / Health / Endometrioza, dușmanul ascuns al femeilor. Boală diagnosticată greșit și târziu
Endometrioza, dușmanul ascuns al femeilor. Boală diagnosticată greșit și târziu

Afectează, în România, în jur de 400.000 de femei, dar multe dintre ele habar n-au că sunt bolnave. Unele știu doar că în zilele în care au menstruație se simt „ca un soldat care se târăște pe jos de durere” sau că „doare mai rău ca atunci când naști”. Ce este această boală și cum evoluează ea, aflăm de la dr. Voicu Simedrea.

Endometrioza este o afecțiune ginecologică, în care endometrul, mucoasa care căptușește uterul, migrează în afara acestuia și provoacă durere profundă la nivelul pelvisului. În România sunt aproape 400.000 de cazuri de endometrioză, dintre care 15-20% sunt cazuri grave, în stadiu avansat. Plecând de la această statistică îngrijorătoare, am încercat să aflăm care sunt problemele legate de această boală.

– Doctorul Zilei: „Sfântul Google” pare să fi înlocuit medicul în România. Toată lumea caută pe internet. Ce e endometrioza și unde găsești informații corecte despre ea?

– Dr. Voicu Simedrea: Avem de-a face cu o boală cronică care afectează pacienta în aproape jumătate din viața ei. În plus este o boală foarte frecventă și de asta am fost foarte mirat, știind câte femei suferă de endometrioză, să constat că nici medicii, nici media nu cunosc acest subiect. Dacă alte boli cronice beneficiază în România de atenția statului, cum ar fi boala canceroasă, diabetul, bolile cardiovasculare și există programe naționale cu fonduri alocate special, niște facilități alocate pentru acești bolnavi, pentru endometrioză nu există nimic. Nu există nici măcar posibiltatea să-i dai pacientei liber pe perioada menstrei. În Ungaria, spre exemplu, pacienta cu enometrioză are automat liber de la lucru pe perioada când are menstruație și practic e imobilizată la pat de durere. De aceea am decis să inițiem o platformă dedicată exclusiv acestei boli: endometrioză.ro . (…)

Continuarea pe DOCTORULZILEI.RO.