0

Fumatul nu doar ucide, te și urâțește! Cum distruge țigara frumusețea și tinerețea?

Medicul estetician Ina Sosoaca a explicat pe pagina sa personală de Facebook imapactul pe care îl au țigările asupra organismului și tenului nostru. Majoritatea oamenilor fumează, iar multe dintre persoanele care sunt dependente de țigări sunt și femeile. Din păcate, pe lângă bolile pe care le cauzează, fumatul distruge pielea și astfel are loc îmbătrânirea prematură.

Medicul estetician Ina Sosoaca
Medicul estetician Ina Sosoaca

Doctorul estetician Ina Sosoaca a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm dacă suntem fumătoare, ce efect au țigările asupra organismul nostru și ce se întâmplă când fumăm. Țigările sunt cel mai mare inamic al pielii, iar din cauza lor tenul nostru are de suferit, iar ridurile apar prematur la vârste chiar foarte fragede. Fumatul dăunează grav sănătății, iar asta pentru că o țigară conține mii de chimicale care afectează organismul.

” În fiecare zi la medicii esteticieni vin pacienți cu nemulțumiri legate de aspectul lor. Cel mai des pacienții reclama calitatea și aspectul pielii care, in opinia lor, sunt din cauza stresului cronic, alimentatatie incorecta, deshidratarea, dezechilibari hormonale, sau schimbări datorate vârstei, dar pielea multor pacienții se degradează zilnic prin atacul unui factor foarte agresiv care este fumul de tigara.

Legătura dintre pielea degradata și fumat a fost observată cu mult timp in urma, primele publicații din literatura de specialitate le găsim din 1856, dar accentul a fost direcționat mai mult pe sistemul respirator și cel cardio- vascular. Acum sunt publicate mai multe studii care demonstrează ca fumatul distruge funcțiile pielii prin dezvoltarea procesului de imunosupresie. La fumători apare uscăciunea cronica a stratului cornos al pielii din cauza efectului diuretic dat de nicotina, care duce la scăderea nivelului vitaminei A, necesară pentru neutralizarea radicalilor liberi și încetinirea îmbătrânirii pielii.
Influenta fumatului se manifesta prin încetinirea intensității fluxului sanguin arterial și capilar, fapt care duce la ischemia locală a dermei. O singura tigara poate scadea nivelul oxigenului din sânge cu pana la 5%, iar dacă fumați 5 țigări, una după ălta, putem ușor sa punem diagnosticul de anoxemie (lipsa de oxigen in țesut). Pielea este un organ de suprafața, dar se hrănește din interior. Când fumam, particule de monoxid de carbon (CO), intra in contact cu hemoglobina rezultând carboxihemoglobina care duce la hipofiza pielii – pielea suferă de efectul toxic dat de oxidul de carbon.

Fiecare tigara neutralizeaza 35 mg de Vitamina C, cantitate care trebuie suplimentata prin alimentație, deoarece organismul nostru nu o produce. Funcția Vitaminei C este aceea de a proteja colagenul care are un rol important in formarea pielii sănătoase, netede, curate și tonifiate. In lipsa Vitaminei C se formează ridurile premature in zona perioculara și periorala. Mecanismul formarii ridurilor la fumători este multifocal ( pielea acestuia îmbătrânește de 5 ori mai repede decat in condiții normale). Asemanator cu fotoimbatranirea, îmbătrânirea pielii la fumători are loc datorită dezintegrarii colagenului prin activarea metaloproteinazelor matricei pielii. Pielea se lasă, nicotina deteriorează elasticitatea vaselor de sânge fapt ce duce la formarea teleangiectaziilor (vasele sparte).
In plus, microparticulele de tutun se aseaza pe suprafața pielii și blochează porii, pielea devenind mai încărcată, iar la suprafața este predispusă la dezvoltarea plăcii bacteriene.

Pielea fumătorului are caracteristici specifice, se numește „foita de tigara” sau „fata fumătorului”:
– nuanță roșu- portocaliu sau galbena
– paloare gri-cenușie
– decolorare
– edem cronic
– îngroașarea pielii
– semne de îmbătrânire prematura
– creșterea și formarea ridurilor
– aparitia sau pronunțarea ridurilor fumătorilor, specific in jurul gurii „bar code”

In plus, cercetările au demonstrat o legătura puternica între fumat și albirea parului, ultimele studii publicate au dovedit conexiunea între fumat și alopecia androgenetica.
Rolul specialistului in medicina estetica este sa influențeze pacientul sa se lasă de fumat. Este important sa explicam pacienților ca efectul oricărei proceduri de anti-îmbătrânire poate fi redus din cauza fumatului. Dacă pacientul nu poate sa renunțe la fumat pot fi recomandate anumite proceduri (cu un număr mult mai mare decât de obicei) de PRP, mezoterapie cu vitamine și antioxidanți, peeling chimic cu retinol și AHA etc. !!! Fumatul nu doar ucide, te și urâțește înainte de termen”, a menționat medicul estetician pe pagina de Facebook.

Ina Sosoaca este medic specialist în dermatologie și medicină estetică, doctor în Științe Medicale și trainer internațional pentru metode și tratamente în medicina estetică. Medicul estetician poate fi găsit pe facebook cu numele Ina Sosoaca.
Doctorul estetician Ina Sosoaca colaborează cu Bella Medical Spa, unde vă puteți face programări pentru consultații.

 

S-ar putea să-ți placă și...