Ce alimente trebuie să consumăm atunci când suntem la plajă

Home / Health / Ce alimente trebuie să consumăm atunci când suntem la plajă
Ce alimente trebuie să consumăm atunci când suntem la plajă

Când vine vorba de vară, alimentația este principala problemă. Este deja o obișnuință să pregătim de acasă un pachețel pentru cei mici sau chiar să luăm un iaurt pe plajă, în ideea că aceasta este o alimentație sănătoasă. Este cât se poate de greșit, iar acest lucru este confirmat de specialiști. Află ce să mănânci pe plajă și care sunt riscurile la care te expui dacă stai prea mult la soare!

Mersul pe plajă cu iaurt și orice aliment care conține proteine este o adevărată catastrofă pentru cei mici, pentru că la acea temperatură se multiplică bacteriile. Pe plajă, copiii trebuie să consume fructe și apă plată. Nici laptele dulce nu este indicat, pentru că poate produce intoleranțe și balonări. De asemenea, nu recomandăm părinților să cumpere alimente de la vânzătorii ambulanți, pentru că nu putem ști care este originea alimentelor și în ce condiții au fost gătite sau expuse, spune dr. Ionica Ciortan, medic primar Medicină Generală și Pediatrie.

Este recomandat să respectați fructele sezonului, pe care să le consumați după ce au fost spălate bine. Puteți face sucuri naturale celor mici, salate sau înghețate,îmbogățite cu alune sau semințe. Atunci când alegem fructele și legumele, acestea trebuie să fie cele de dimensiuni medii și mici, fără a avea o formă foarte bine definitiă. Ele trebuie să fie spălate bine și decojite, pentru că în coajă se regăsesc substanțe nocive organismului.

Citește și: Exercițiul care tratează zeci de boli

Atunci când vine vorba de alimentația copiilor, produsele proaspete sunt cele indicate. Trebuie evitate alimentele congelate și recongelate cu orice preț, iar atunci când alegem produsele din magazin, acestea trebuie să aibă cel mai mic termen de valabilitate și să fie cât mai puțin colorate. Brânza trebuie să fie cât mai degresată, iar laptele poate fi înlocuit cu cel de origine vegetală, cum ar fi laptele de migdale, care conține de 20 ori mai mult calciu decât cel de origine animală.

Ce ne facem cu ultravioletele?

În general, ultravioletele sunt un factor fizic blamat. Este foarte periculos să te expui pe timp de vară, mai ales în intervalul orar 11.00-16.00. Acela este momentul în care ultravioletele și lumina devin agresive pentru piele.

Cât despre arsurile solare, specialiștii spun:Arsurile solare nu rămân necontabilizate de organism, ele se cumulează în timp, celulele tegumentului având o memorie. Acest cumul în timp al expunerii și mai ales al arsurilor solare este foarte strâns legat de termenul de capital solar. Expunerea la ultraviolete induce în ADN-ul celular o modificare ireversibilă, în sensul transformării către cancer cutanat. Întrebarea este după cât timp se întâmplă acest lucru”, a spus dr. Emma Gheorghe, medic specialist Dermatologie.

În afară de arsurile solare, ultravioletele pot induce și foto-îmbătrânirea, afectând structura de colagen și elastină. Acest lucru se întâmplă chiar și când te expui la ultravioletele artificiale. Ca și prevenire, specialiștii recomandă: Nu uitați de produsele de protecție solară, pe care să le folosiți nu numai atunci când mergeți la plajă, ci chiar când aveți drumuri mai lungi de făcut, în zone care nu sunt ferite de soare. Produsele trebuie să aibă un factor de protecție ridicat”.