Ikaria, insula grecească a longevității. Oricine ar vrea să se mute acolo!

Home / Lifestyle / Ikaria, insula grecească a longevității. Oricine ar vrea să se mute acolo!
Ikaria, insula grecească a longevității. Oricine ar vrea să se mute acolo!

De Ikaria nu a auzit foarte multă lume, asta pentru că nu este o destinație turistică intens promovată. Chiar dacă micuța insulă din Grecia are multe atracții de oferit, ea este recunoscută pentru alte…calități, una dintre ele fiind faptul că oamenii de acolo au descoperit secretul tinereții fără bătrânețe. Studiile arată că unul din trei ikarieni trăiesc peste 90 de ani și mulți dintre ei depășesc vârsta de 100 de ani. O simplă coincidență sau un plan bine pus la punct?

Numită după Icar, eroul mitologic care a zburat către soare și s-a prăbușit în mare, depășindu-și condiția, insula Ikaria este situată în Estul Mediteranei, la 30 de kilometri depărtare de coasta Turciei. Longevitatea populației de aici nu este însă un mit, ci un fapt dovedit științific prin studii efectuate de-a lungul anilor. Cel mai relevant din acest punct de vedere este Studiul Ikariei, desfășurat de Universitatea din Atena. În timpul acestui studiu, der. Christina Chrysohoou, un cardiologist al universității a descoperit că dieta locanicilor de aici este bogată în boabe și legume sălbatice, care conțin de 10 ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu. Ei consumă și foarte mulți cartofi și lapte de capră, carnea și zahărul fiind foarte puțin prezente în dieta lor. Să fie oare acesta secretul longevității?

Potrivit aceluiași medic, dieta Ikariană este destul de diferită de cea a celorlalți localnici din insulele grecești, ceea ce ar putea fi un factor în stabilirea longevității. Ei beau foarte multe ceaiuri din diferite plante și mici cantități de cafea. Caloriile zilnice sunt destul de scăzute. Ikaria nu este o insulă izolată, fără turiști, ceea ce înseamnă că modul lor de viață și longevitatea nu sunt afectate de Occident. Ei mai au un obicei, acela de a dormi la prânz, ceea ce poate fi un factor în prevenirea bolilor de inimă, spune medicul.

Din câte se pare, Ikaria este unul dintre puținele locuri din lume unde există acest tip de longevitate în rândul localnicilor. Nu numai că aceștia trăiesc mult, peste 100 de ani, ci mor de moarte naturală, fără să sufere nici măcar un pic. Singurele cazuri de decesuri prin suferință s-au înregistrat în al doilea război mondial, când insula a fost ocupată de germani și italieni, iar 20% din populație a murit din cauza înfometării.

Recent, longevitatea din Ikaria e devenit un subiect de maxim interes și pentru The Guardian, care a prezentat povestea lui Kostas Sponsas, un ikarian care și-a pierdut un picior în timpul războiului din Albania, dar care a supraviețuit acestuia și și-a serbat în 2013 cea de-a 100-a aniversare. Sfatul lui în ceea ce privește longevitatea este să îndepărtezi depresia, singurătatea, tristețea și stresul, care îți pot tăia ani buni din viață. Legat de dietă, Kostas spune că nu mănâncă mâncare cu unt, întotdeauna doarme mult și cu fereastra deschisă, evită să mănânce prea multă carne, bea mult ceai și consumă câteva pahare de vin roșu la masă.

Nu numai că cei din Ikaria trăiesc foarte mult, dar se pare că sunt și cei mai sănătoși dintre toți europenii. Au rate foarte scăzute de cancer și boli de inimă, nu suferă de depresii sau demență și sunt activi la orice vârstă. Sexul se pare că joacă și el un rol important în această ecuație.