Ce sunt petele din colțul ochilor

Home / Health / Ce sunt petele din colțul ochilor
Ce sunt petele din colțul ochilor

Ți s-a întâmplat sigur! Atunci când ai fost obosită sau când ai intrat într-o stare de relaxare și liniște să vezi pete în colțul ochiului sau niște puncte negre mici, pe care le-ai pus pe seama bacteriilor sau chiar a faptului că ochii îți sunt obosiți. Se pare că nu acesta este motivul, ci altul, cu totul și cu totul surprinzător!

Citește și: Sfaturi care îți vor salva sănătatea! Cum să păstrezi vitaminele din fructe și legume cât mai mult timp?

Petele pe care le vezi au și o denumire științifică. Ele se numesc ”muscae volitantes”, în traducere însemnând ”muște zburătoare”. Acestea nu sunt bacterii, cum cred cei mai mulți dintre noi. Nu sunt nici măcar ”vii”. Sunt de fapt bucăți de proteine, celule roșii și bucăți de țesut din interiorul ochilor. Ele sunt suspendate pe retină sau pe lichidul care acoperă retina, mai bine zis, unde înregistrează umbre ale acesteia, de aceea nici nu putem să ne focusăm pe ele atunci când privim, ele par a fugi mereu. După cum știți, retina este acel țesut sensibil care este localizat undeva în spatele ochiului și care blochează aceste particule micuțe, care apar sub formă de pete sau purici la nivel de vedere.

Cu cât mai mult se apropie aceste particule de retină, cu atât mai vizile apar, dar este imposibil să te focusezi pe ele, indiferent de cât de mult ai încerca. Acest lucru devine destul de frustrant la un moment dat, pentru că ele se mută atunci când ne schimbăm traiectoria privirii. Creierul nostru a învățat să le ignore sau să le filtreze, pentru a nu ne mai deranja. Cu toate acestea, atunci când lumina este potrivită, ele apar din nou.

A vedea acest tip de puncte este un fenomen vizual normal, natural și nu ai de ce să te îngrijorezi din cauza lui. Cu toate acestea, dacă sentimentul nu dispare sau se acutizează, atunci ar fi cazul să te duci la un oftalmolog pentru a putea rezolva această problemă sau pentru a o diagnostica. Dar acum că știi care este secretul din spatele acestor pete pe care le vezi, poți să împărtășești asta și prietenilor tăi.