Lasă-ți copilul să se joace în țărână! Motivul o să te uimească!

Home / Lifestyle / Lasă-ți copilul să se joace în țărână! Motivul o să te uimească!
Lasă-ți copilul să se joace în țărână! Motivul o să te uimească!

Generația noastră a ajuns să fie obsedată de ideea de a fi curat, mai ales când vine vorba de educația celor mici: mâinile trebuie să fie spălate la fiecare 5 minute, copiii nu au voie să se murdărească, nu au voie să se joace în pământ, să atingă lucruri de pe jos sau să ia lucruri de la alți copii (fie că sunt obiecte, fie că este vorba despre mâncare). O rememorare scurtă a copilăriei în care am crescut arată că noi nu eram așa și nici nu am fost educați în acest stil, asta pentru că praful, țărâna, nămolul și juliturile ne erau cei mai buni prieteni. Inclusiv smoala și cleiul de pe copaci. Cum am ajuns să fim așa și de ce ar fi bine să îi lăsămpe cei mici să se mai joace în țărână? Iată ce spun specialiștii. 

În opinia specialiștilor, a-ți lăsa copiii să se bucure de natură și de tot ceea ce implică ea nu este ceva rău, nici lipsit de igienă. Chiar și atunci când vine vorba de a băga în gură tot felul de lucruri și de a se juca în nămol. Chiar mai mult, acest gen de activități vine cu o serie de beneficii pentru copii, pe care adulții nu le cunosc încă.

Specialiștii au făcut un studiu, în urma căruia a reieșit faptul că alergiile și inflamațiile frecvente care apar la copii nu sunt decât semne ale obsesiei părinților pentru curățenie și că motivul care le declanșează este, de fapt, curățenia în exces! Privându-i pe copii de a face lucruri ”murdare” , părinții iau, de fapt, posibilitatea sistmului imunitar de a se dezvolta corespunzător. Asta nu înseamnaă că cei mici trebuie lăsați permanent să își facă de cap cu praful și țărâna, dar că este bine ca, din când în când, să mai facă și asta.

În cartea ei ”De ce joaca în țărână este bună: 5 moduri de a transforma bacteriile în prietenii tăi”, dr. Mary Ruebush spune că atracția copiilor pentru joaca în pământ nu este decât rezultatul evoluției de milioane de ani a omului. Sistemul imunitar trebuie să fie antrenat pentru a dezvolta rezistență la boli și afecțiuni, iar cel mai bun și simplu mod pentru a face asta este să îi lași pe cei mici să se joace în pământ.

Autoarea completează: ”Atunci când un copil pune tot felul de lucruri ă gură, cum ar fi mâini murdare de pământ, de exemplu, reprezintă un exercițiu eficient pentru sistemul imunitar. Noi, ca părinți, considerăm asta lipsă de igienă, dar de fapt este unul din cele mai bune exerciții pentru a dezvolta rezistența celor mici la boli. Practic, în aceste situații, sistemul imunitar încă nedefinit învață, asemeni unui copil, de ce anume să se ferească pe viitor.”