Medicii avertizează! Bolile pe care le puteți contracta la piscină, în saunele și dușurile publice

Home / Lifestyle / Medicii avertizează! Bolile pe care le puteți contracta la piscină, în saunele și dușurile publice
Medicii avertizează! Bolile pe care le puteți contracta la piscină, în saunele și dușurile publice

Fie că mergem vara sau iarna la piscină, indiferent de antotimp, trebuie să avem grijă ca apa să fie curată, dezinfectată. O mare atenție trebuie să o dăm și dușurilor comune, dar și saunelor. În aceste locuri publice putem contracta diferite afecțiuni ale pielii care se pot extinde și crea un disconfort pe o durată mai mare de timp. Medicul dermatolog Ina Sosoaca avertizează că în cazul în care mergem desculți, folosim dușuri, saune și prosoape la comun, riscul de îmbolnăvire este mult mai mare.

Medicul dermatolog specilizat în medicină estetică Ina Sosoaca a menționat 8 dintre cele mai răspândite afecțiuni de care ne putem îmbolnăvi în locurile publice. Cei mai mulți oameni pot contracta aceste boli de piele vara, deoarece riscul de infectare este mai mare la piscine, însă și în timpul ierii, toamnei sau primăverii se poate întâmpla să contractăm aceste bacterii.

Bolile pe care le puteți contracta la piscină, în saunele și dușurile publice

Micoza sau ciuperca dermatofita este o micoză provocată de o ciupercă microscopică care poate fi transmisă atunci când intri în contact cu zone afectate. Spre exemplu, atunci când mergi desculț pe marginea piscinei, la saună sau în dușurile comune. Afectează mai frecvent pielea și spațiile dintre degete, talpa sau unghiile. Boala este favorizată de transpirația abundentă și se extinde în condițiile în care încălămintea este incomodă și nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată și netratată, micoza evoluează și astfel apar mâncărimile, înroșirea, descuamarea pielii și pot fi afectate chiar și unghiile, care devin mult mai groase, iar în timp poate apărea chiar și un miros neplăcut în zona afectată. Tratamentul este obligatriu și este necesar să fie recomandat de către medicul specialist. Tratamentul poate dura chiar și până la șase luni, iar acesta constă în medicamente anti-micotice. Evitați să stați desculți în preajma piscinelor publice sau dușurilor comune, nu împrumutați încălțăminte de la alte persoane, iar după după duș vă ștergeți picioarele bine, chiar și între degete. Pentru prevenirea acestei micoze, după duș folosiți un spay anti-micotic din farmacie.

Veruca este contagioasă și se poate contracta dacă ați călcat cu picioarele într-o zonă în care a călcat și o persoană care a avut această afecțiune, iar în acest caz imunitatea este scăzută, ori dacă ai răni la picioare. Veruca se manifestă printr-o leziune pe talpă sau pe degete și arată ca o bătătura, ca un neg. Poate dispărea prin intervenția medicului specialist cu tratamentul cu laser în maxim două ședințe. Acest gen de afecțiuni pot apărea mai des la copii.

Molluscum contagiosum este o afecțiune virală de Proxivirus. Se manifestă printr-o leziune de culoare roșiatică care se extinde pe piele și este foarte tare la apăsare. Trebuie diagnosticată de către medicul specialist și tratată cu laserul.

Pitiriazis este o micoză a pielii produsă de o ciupercă microscopică (pitiriazis versicolor). Foarte multe persoane se îmbolnăvesc cel mai des vara de această afecțiune. Boala este caracterizată prin apariția unei pete rotunzi, mici, de culoare cafenie-maro închis, cu scuame foarte fine, localizată, în general, la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină și prin utilizarea șezlongului comun pe care nu se pune prosop personal. Trebuie să folosești numai prosoape personalizate, șezlong curat, să faci duș înainte și după intrarea în piscină. Dacă ai această boală trebuie să o tratezi prin recomandarea medicului specialist.

Acneea de clor poate să apară la paciente care suferă de acnee. Această afecțiune constă în agravarea acneei și extinderea ei și apar mai multe comedoane în zonele afectate. Acneea de clor poate fi contractată în piscine și zone publice.

Furuncul este afecțiunea foliculilor piloși generată de bacterii precum sunt stafilococii prezenți în apa piscinelor. Furuncul apare ca niște bubițe roșii, dureroase, care central au o zonă purulentă. Și de obicei apar pe gambe, coapse, regiunea genitală.

Trihomonioza este o boală cu localizare genitală manifestată prin secreție genitală urât mirositoare, transmiterea parazițiilor se face prin apa caldă a piscinelor dacă apa nu este dezinfectată, iar în apă a stat o persoană contaminată cu trichomonas vaginalis.

Granulomul de piscină poate apărea în locul unei mici leziuni cutanate ca o papulă violacee care poate poate evolua spre ulcerație, iar perioada de incubație poate fi de câteva săptămâni. Trebuie consultat un medic specialist

Alte boli pe care le putem contact la piscină, în dușurile comune sau în saune sunt otita de piscină, conjuctivita de bazin,dizenteria și leptospiroza.

Cum prevenim contactul cu aceste afecțiuni

Alegeți piscine curate, dușuri saune și locuri curate și dezinfectate. Dușurui înainte și după, prosop personalizat, fără împrumut. Ștergeți foarte bine spațiile între degete întotdeauna. Dacă aveți predispoziție luați un șprai antimiconic. Dacă sunteți răcit și aveți imunitatea scăzută puteți contracta aceaste afecțiuni.

Medicul estetician Ina Sosoaca
Medicul estetician Ina Sosoaca
Ina Sosoaca este medic specialist în dermatologie și medicină estetică, doctor în Științe Medicale și trainer internațional pentru metode și tratamente în medicina estetică. Medicul dermatolog poate fi găsit pe facebook cu numele Ina Sosoaca.

Doctorul estetician Ina Sosoaca colaborează cu Bella Medical Spa, unde vă puteți face programări pentru consultații.