Misterele din spatele peșterii lui Zamolxe, locul unde crește planta care vindecă orice boală!

Home / Lifestyle / Misterele din spatele peșterii lui Zamolxe, locul unde crește planta care vindecă orice boală!
Misterele din spatele peșterii lui Zamolxe, locul unde crește planta care vindecă orice boală!

Misterele care stau în spatele peșterii Polovragi sunt multe și nebănuite. Există legende care spun că aceasta ar fi fost peștera în care Zamolxe trăia, tronul lui găsindu-se în interiorul acesteia. Alte voci spun că, pe vremuri, vracii culegeau o plantă aici, polovragă, care vindeca de orice boală și care creștea numai lângă peșteră. Alte guri spun că în peștera Polovragi ar fi ascuns aurul dacilor, undeva la capătul tunelurilor înguste întinse pe 10 kilometri. Dacă sunt adevărate sau nu aceste spuneri, nu știm, dar cu siguranță merită să le detaliem mai jos.

La 4 ore de mers cu mașina față de Bucureși, se află o mică minune a României și a lumii, peștera Polovragi. Aceasta este o peșteră umedă și caldă, cu apa bogată în calciu și bioxid de siliciu. În funcție de locul unde se găsește, aval sau amonte, apa își schimbă culoarea. Peștera Polovragi a fost descoperită acum circa 100 de ani și are o dimensiune de peste 10 kilometrii.Speologii sunt de părere că este mult mai lungă decât se cunoaște în prezent, dar din diverse motive ea nu a putut să fie explorată.

Peștera se întinde pe 10 kilometri, dar din motive încă neelucidate, doar 900 de metri au fost deschiși publicului, cu toate că Polovragi a fost descoperită în urmă cu 100 de ani. Printre atracțiile acestei peșteri, se numără: Scaunul lui Zamolxe, Izvorul Speranţelor, Bolta însângerată, Camera Albă, Sala Divină, Moartea cu coasa, Cuptorul dacic, Regele și Regina, Căsuța piticilor și Alba ca Zăpada . Potrivit specialiștilor, peștera are o vechime de 7 milioane de ani.

Peștera Polovragi este una din peșterile asupra cărora planează cele mai multe legende. Unele sunt argumentate, altele sunt simple presupuneri, făcute de oamenii locului și transmise mai departe. Iată care sunt misterele din jurul Peșterii Polovragi.

Planta care vindecă orice boală

Se spune că aici, odinioară, vracii culegeau o plantă rară, numită povgradă, pe care o foloseau ca și remediu împotriva tuturor bolilor. Planta creștea numai aici, iar în peșteră au fost descoperite cuptoare în care se ardea această plantă. Este posibil ca denumirea localității și implicit a peșterii să fie de origine dacă,și să reprezinte un concept al strămoșilor noștri legat de vreo practică de vindecare, medicală. Un concept care nouă ne scapă, momentan.

cuptor dacic

Aurul dacilor

Sunt voci care atestă că aurul dacilor s-ar afla ascuns tot în această peșteră. Zvonurile sunt alimentate și de faptul că peștera se întinde pe 10 km, dar cu toate acestea doar 900 m sunt deschiși publicului. Ce se ascunde, de fapt, în acei kilometri unde publicul nu are acces? Zvonurile nu au făcut decât să alimenteze curiozitatea și aviditatea căutătorilor de comori care au încercat prin tot felul de metode să verifice dacă peștera chiar ascunde tezaurul dacic. Toți au avut parte de morți tragice, de parcă cineva sau ceva nu și-ar dori sub nicio formă să îi lase să înstrăineze avuțiile. Nici unul nu a trăit să povestească ceea ce a văzut sau ce a simțit.  Se spune că Blestemul lui Zamolxis a fost aruncat peste întreaga peșteră și doar cei lacomi sunt pedepsiți fără drept de apel.

 

Tronul lui Zamolxe

scaunul lui zamolxe

Și că tot veni vorba de Zamolxe, se spune că acesta ar fi avut tronul aici, în peșteră. Este drept că deasupra peșterii se află și o cetate dacică, lucru care poate veni să valideze această informație. Tronul se află în cel mai sacru loc din Polovragi și este încărcat cu energii din cele mai înalte, pe care le poate simți oricine. Turiștii spun că au tot felul  de simțiri stranii atunci când se apropie de acest tron și îl ating. Cei mai mulți simt furnicături pe mâini, iar ghidul povestește cum de fiecare dată, detectoarele de biocurenți se dau peste cap atunci când sunt poziționate aici, ca și cum în fața lor ar fi o ființă vie, plină de energie. Mai mult, se spune că Zamolxe încă mai trăiește aici, iar picăturile de apă ce se preling din țurțurii de piatră nu sunt decât lacrimile lui.

Alte fenomene ciudate care au mai fost raportate în peșteră ar fi câteva lumini care apar din senin, de nicăieri și care dispar atunci când cineva se apropie de ele. Iar unii localnici povestesc cazuri în care săteni de-ai lor s-au refugiat în peșteră cu animale și s-au trezit fără niciun animal, dar și cu început de nebunie.