Motivul pentru care ți se zbate ochiul

Home / Health / Motivul pentru care ți se zbate ochiul
Motivul pentru care ți se zbate ochiul

Ce înseamnă atunci când ți se zbate ochiul? Vorbele din popor spun că te vorbește cineva de rău. Medical vorbind, medicii s-au chinuit foarte multă vreme să găsească răspuns la această întrebare, și asta datorită cauzelor multiple care pot sta la baza acestui gest simplu. Până la urmă, au găsit răspunsul! Uuite care sunt cauzele care îți fac ochiul să se zbată din senin!

Citește și: Sarea amară, cea care îți ia orice durere cu mâna! Iată ce miracole face

Sunt mai multe tipuri de zbătut al ochiului, spun specialiștii, iar fiecare are o cauză diferită. Spasmul pe care tu îl experimentezi cel mai des este o formă comună, care se numește myokymie în limbaj medical. Aceasta afectează pleoapa, fie că este vorba de pleoapa superioară, fie că este vorba de cea inferioară și se manifestă doar la un ochi, nu la amândoi simultan. Nivelul de disconfort cauzat de acest tip de spasm diferă de la abia sesizabil până la deranjant și poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Nu este nimic îngrijorător la acest tip de spasm muscular, care se întâmplă tuturor oamenilor de pe planetă.

Un tip de spasm muscular mai puțin comun se numește blepharospasm, care se manifestă prin zbaterea ambilor ochi și se înrăutățește odată cu trecerea timpului: spasmele încep să fie din ce în ce mai frecvente și din ce în ce mai deranjante. Punctul culminant este atunci când frecvența lor este atât de deasă încât nu îți mai permite să ții ochii deschiși. Asta poate duce la orbire parțială sau totală. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă frecvent, dar atunci când se întâmplă, trebuie să cunsulți un specialist.

Principalele cauze care duc la apariția spasmelor ochilor sunt un maxim punct de interes pentru specialiști. Unii spun că atunci când ți se zbate ochiul nu ar trebi să te îngrijorezi, în timp ce alți oftalmologi spun că ar trebui să vizitezi de urgență un medic specialist. Dar toți sunt de acord asupra acestor 3 principale cauze care declanșează această afecțiune:

Stresul

Cu cât ești mai puțin stresat, cu atât mai mici sunt șansele să ți se zbată ochiul. Stresul este una din principalele cauze ale myokymiei și este unul dintre factorii care pot agrava această afecțiune. Așa că încearcă să te destresezi puțin și să te detașezi de toate grijile care te macină dacă vrei să nu ți se mai zbată ochiul.

Somnul

Lipsa somnului este un alt factor care îți afectează tot organismul, nu numai ochii. Fiind nevoit să te focusezi și refocusezi pe diferite lucruri sau acțiuni de-a lungul zilei, ochii tăi obosesc foarte mult, ca oricare alt organ al corpului. Așa că dacă te privezi de somn, poți experimenta spasme ale ochilor din ce în ce mai des. Odihnește-te bine, odihnește-ți ochii sau fă exerciții speciale de destindere pentru ei, astfel încât să nu te mai lovești de aceste smasme absolut agasante.

Cafeaua

Dacă ți se zbate ochiul, renunță la cafea sau elimin-o definitiv din alimentație, pentru că ea poate fi un factor declanșator. Cafeina determină organismul să elibereze serotonină și noradrenalină, două substanțe excitante nervos, care accentuează spasmele ochilor.

Dacă spasmele ochiului te supără chiar și după ce ai îmbunătățit aspectele de mai sus, atunci o vizită la specialist se impune. Ține minte, zbătutul ochiului nu înseamnă că ai probleme neurologice. Este normal să se întâmple asta, până la un punct

Comments are closed.