O simplă buruiană, planta minune pentru mai multe afecțiuni

Home / Health / O simplă buruiană, planta minune pentru mai multe afecțiuni
O simplă buruiană, planta minune pentru mai multe afecțiuni

De știr cu siguranță ai auzit și cu siguranță l-ai văzut crescând pe câmp. Ceea ce nu știai este că știrul, această banală buruiană, este cu adevărat o plantă minune pe care ar trebui să o consumi dacă vrei un aport de proteine în corpul tău. Nu pare foarte apetisantă, mai ales dacă ne gândim la faptul că aceasta este principala plantă din alimentația animalelor, dar având în vedere vitaminele și nutrienții pe care îi conține, acest lucru te va face să te râzgândești automat!

Citește și: Consumă cât mai multe ierburi aromatice! Iată de ce boli scapi instant

Știrul este o plantă cu un conținut foarte ridicat de vitamine, printre care se numără vitaminele A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic și folat. Ea mai conține și minerale benefice organismului, precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și cupru.

Frunzele acestei plante conțin cu  25% mai multe proteine și mult mai mult lisină decât orice produs obținut din porumb sau alte cereale. Mai mult, are o cantitate foarte mare de metionină(substanță pe care o conține și soia). Știrul mai are și cantități importante de beta caroten, fiind bogat și în acizi grași polinesaturați (PUFA), în special acid linoleic. Pe scurt, o adeăvarată minune pentru organism!

Părțile comestibile ale știrului sunt frunzele, tulpina și semințele. Frunzele, atunci când sunt tinere, au un gust care seamănă cu cele ale nucilor. Pot fi folosite cu succes în salate, tocănițe, ciorbe și pot fi folosite în preparate la fel ca și spanacul.  Ele se culeg din partea cea mai de jos a tulpinii, de la începutul verii până toamna târziu. Cât despre semințe, acestea  pot fi consumate ca atare, prăjite sau pot fi folosite pentru fabricarea uleiului  și a făinii. Cum au un gust piperat, semințele pot fi folosite  la condimentarea măncării. Cât despre făină, aceasta poate fi folosită pentru preparea pâinii sau a prăjiturilor, fiind indicată persoanelor care suferă de intoleranță la gluten.

Știrul nu este toxic, dar conține acid oxalic, care consumat în exces duce la inhibarea absorbției de calciu și a zincului. Totodată, excesul afectează persoanele care au diferite probleme ale rinichilor, artrită sau reumatism.

În medicina tradițională, cea a bunicilor și străbunicilor noștri, știrul era folosit ca astringent, dar și pentru a trata diareea sau ca antihemoragic (scaune cu sânge sau polimenoree). Ceaiul de știr poate fi folosit ca și gargară pentru tratarea durerilor de gât și a aftelor.

Comments are closed.