Impacul major al liniștii asupra creierului uman

Home / Health / Impacul major al liniștii asupra creierului uman
Impacul major al liniștii asupra creierului uman

În 2011, comisia de turism filandeză a atras foarte mulți străini cu o campanie prin care a mizat pe liniște. La vremea respectivă au fost realizate imagini cu figuri simple în natură și au folosit sloganul ”Liniște, te rog”. Cercetătorii au și o explicație pentru senzația pe care o dă liniștea și ce impact are asupra creierului uman.

Eva Kiviranta, managerul social media VisitFinland.com, a spus: “Ne-am decis că ar fi mai bine să nu spunem nimic, ci să facem un lucru bun și să oferim o îmbrățișare, decât să menționăm cât de liniște aici și cât de interesant.”

Știm cu toții expresia ”The sound of sillence”. Oamenii de știință au găsit și o explicație pentru impactul liniștei asupra oamenilor. Finlanda este locul în care poți să te regăsești, unde poți avea cu adevărat liniște. Dar nu despre asta este vorba, ci despre impactul pe care îl are liinștea asupra creierului uman. În timp ce lumea din jur devine tot mai agitată, liniștea este cel mai bun lucru care n se poate întâmpla. Oriunde te-ai afla, poți să-ți rezervi două ore de liniște în care să lași creierul să acționeze. Studiile arată că oamenii devin mult mai calmi și au o judecată mult ma bună dacă petrec în jur de două ore pe zi în liniște. Știința arată că în timpul acestui proces, celulele din creier se reînoiesc în special în partea unde sunt memoria, emoția și învățatul.

Liniștea este mult mai importantă pentru cerier decât ne așteptam. Un studiu realizat în 2013 publicat în jurnalul Brain, Structure and Function  (Creier, Structură și Funcționalitate)  relevă că liniștea are cu adevărat un impact asupra creierului uman. Oamenii de știință au folosit diferite sunete în care au alternat cu liniște pentru a vedea ce se schimbă în activitatea creierului. Conform studiului, în momentele de liniște, în creierul nostru se formează noi celuleîn regiunea hippocampus a creierului (este zona în care se află memoria, emoțiile și învățarea). Acest lucru nu înseamnă că devenim dintr-o dată mai sănătoși, însă aceste celule devin neuroni funcționali în timp, spune cercetătorul Imke Kirste.

Liniștea te elibereză de stres și tensiune

da47b0582836795829a5b6b716a314f1

S-a descoperit că zgomotul produce efecte negative asupra creierului nostru și eliberează hormonii de stres. Un studiu publicat în 2002 în revista Psychological Science (Vol. 13, No. 9) a relevat faptul că bebelușii care au fostt expuși zgomotului au devenit imuni la gălăgie, însă astfel a scăzut și atenția lor, dar și capacitatea de a vorbi. Liniștea are tocmai un efect opus asupra creierului. În timp ce zgomotul provoacă stres și tensiune, liniștea calmează, reduce stresul și formează celule noi în creier. Un alt studiu publicat în revista Heart susține că două minute de liniște este mult mai relaxant decât atunci când asculți muzică relaxantă.

Liniștea îmbunătățește funcțiile cognitive

049da49ea55fb677185adba10795f01f

Efectul zgomotului asupra populației globului pământesc nu este unul benefic, ba chiar afectează funcțiile cognitive. S-a demonstrat științific că zgomotul influențează indivizii atât la locul de muncă, cât și la școală. De asemenea, afectază emoțiile și cerează insecurități. Este important ca un copil să crească în liniște și armonie, deoarece aceste lucruri îi vor asigura încrederea în el ca adult. Funcțiile cognitive sunt afectate în general de zgomot. Atenția, memoria și modul în care poate rezolva o chestiune sunt afectate de zgomot. Copiii care cresc în apropierea unui aeroport, a unei gări sau într-un mediu zgomotos au un deficit în citire sau în învățarea unor limbi străine.

În concluzie, dacă ai nevoie de liniște, atunci ar fi bine să călătorești în Finlanda, însă dacă nu îți permiți o vacanță, atunci stai pur și simplu la tine în dormitor măcar câteva minute pe zi și te vei simți mult mai bine.