Obiectele periculoase care otrăvesc fără să ne dăm seama copiii, dar și adulții

Home / Health / Obiectele periculoase care otrăvesc fără să ne dăm seama copiii, dar și adulții
Obiectele periculoase care otrăvesc fără să ne dăm seama copiii, dar și adulții

Plumbul este unul din cele mai toxice metale cunoscute. Este o otravă reținută de organism și se acumulează. Chiar la niveluri foarte scăzute, plumbul nu este excretat prin sistemul digestiv în alte acumulări din organism și este absorbit direct din sânge în alte țesuturi. Când plumbul părăsește sângele, este stocat, alături de alte minerale, în oase, unde continuă să se adune de-a lungul vieții. De ce este plumbul atât de periculos pentru organism și ce produce intoxicația cu plumb în corpul tău? Citește materialul de mai jos pentru a afla!

Citește și: 4 tipuri de masaj care vă scapă de toate bolile

Plumbul poate fi găsit în jucării sau alte obiecte casnice care conțin vopsea sau metal.  Spre deosebire de alte elemente metalice, plumbul nu are nicio utilitate pentru sănătatea umană. Este doar o otravă metabolică, ceea ce înseamnă că inhibă funcția unor enzime de bază. Plumbul reacționează cu seleniul și cu sulful conținut de enzimele antioxidante din celule, scăzând capacitatea acestor substanțe de a apăra organismul împotriva radicalilor liberi. Când este prezent în cantități toxice, poate afecta inima, ficatul și sistemul nervos.

Organismul nu face distincția între calciu și plumb. Odată intrat în corp, plumbul este asimilat de acesta la fel ca și calciul., Deoarece copiii mici și femeiele însărcinate absorb mai repede calciul ca să îți acopere nevoile suplimentare, absorb și mai mult plumb decât celelalte persoane. De asemenea, persoanele care au o carență de calciu sunt predispuse la intoxicația cu plumb.

Simptomele intoxicației cu plumb apar la câteva săptămâni la adulți și după câteva zile la copii. Simptomele la copii sunt ceva mai severe. Persoanele intoxicate cu plumb au colici gastrointestinale grave zilnic. Gingiile lor se învinețesc și copiii simt slăbiciune musculară. Alte simptome posibile mai sunt: confuzie,diaree, durere cronică, anxietate, frică, dificultăți la învățare, oboseală cronică, insomnie, gust metalic în gură, convulsii, tremor și vertij. Intoxicația cu plumb poate produce și orbirea, pierderea memoriei, întârziere mentală, paralizia extremităților și chiar comă sau moarte.

Plumbul este unul din metalele cele mai folosite și se crede că un număr foarte ridicat de pesoane au nivel ridicat de plumb în sânge. Sursele de expunere la plumb sunt vopselele pe bază de plumb, glazura ceramică, paharele și farfuriile de cristal cu plumb, benzina cu plumb, baterii pe bază de plumb, legumele de grădină crescute în soluri contaminate cu plumb.