Pericolul ascuns din garderoba ta: Știai că unele accesorii și articole vestimentare îți pun sănătatea în pericol?

Home / Health / Pericolul ascuns din garderoba ta: Știai că unele accesorii și articole vestimentare îți pun sănătatea în pericol?
Pericolul ascuns din garderoba ta: Știai că unele accesorii și articole vestimentare îți pun sănătatea în pericol?

Le porți zilnic și te mândrești că-ți dau un aer șic. Chiar dacă au puterea de a-ți induce instantaneu o stare de bine, ele aduc organismului numeroase deservicii, unele chiar cu urmări riscante pe termen lung.

Pantaloni mulați

Din denim sau fibre elastice, pantalonii mulați sunt printre cele mai sexy obiecte vestimentare, însă, din păcate, se află în topul listei celor mai periculoase haine. Cu cât strâng mai mult piciorul, cu atât presează mai tare nerii. Presiunea constantă duce la comprimarea țesuturilor și, astfel, a nervilor cutanați femurali lateralii, care se află de-a lungul coapsei. Pe termen scurt, apare senzația de durere și arsură, iar în timp se instalează hipersensibilitatea la căldură, slăbiciunea membrelor inferioare și chiar atrofierea unor mușchi. Medicii au și o denumire pentru afecțiunea cu pricina: îi spun meralgie parastezică și se manifestă prin senzația de arsură dureroasă pe partea exterioară a coapsei, amorțeli și furnicături.

Fusta creion

Nu doar pantalonii pot fi de vină pentru înorsetare. orice articol de îmbrăcăminte (spre exemplu, fusta vreion) care nu îi dă corpului libertate de mișcare care  provoacă probleme de circulație, sensibilizează oasele și deformează musculatura. Mai mult, anumite  mișcări )te apleci) le vei face în mod nefiresc, pentru a compensa postura,  incorectă, ceea ce duce la accidente. Din fericire, problemele pot fi preîntâmpinate  dacă hainele strâmte sunt uortate ocazional sau excluse complet din garderobă.

Luxul trebuie să fie confortabil. Altfel, nu e e lux – COCO CHANEL

Accesorii toxice

Coliere, brățări, broșe. Sunt considerate cele mai bune prietene ale femeii. Oare așa să fie? Poate nu știai, dar gablonzurile din caseta de  bijuterii sunt o amenințare pentru sănătate, fiindcă  sunt făcute din materiale  toxice. Vei zice: dacă nu le pun în farfurie,. n-am ce de ce să-mi fac griji. Greșit! Majoritatea bijuteriilor chilipir sunt din cadmiu, un metal considerat periculos, chiar dacă ne expunem la el în doze foarte mici. Ieftin și ușor de modelat, acest metal este asociat cu boli de rinichi, demineralizarea oaselor și creșterea riscului de cancer pulmonar.

Poșete supradimensionate

Pentru femei, a devenit o obișnuință să care cu ele zilnic jumătate din casă, de la farduri și medicamente la diverse obiecte nefolositoare. Gențile încăpătoare folosite la întreaga capacitate pot să dea dureri de cap la propriu din pricina presiunii la care supun mușchii gâtului, umerii și coloana cervicală. Această tensiune  acumulată în zona superioară a spatelui provoacă în timp cefalee severă. Specialiștii ortopezi ne sfătuiesc să mutăm geanta  de pe un  umăr pe altul pentu a echilibra greutatea, dar regula numărul unu este să n-o umplem până la refuz dacă vrem să ne ferim de afeacțiunile coloanei.

Lenjerie modelatoare

Acest tip de lenjerie este menit să dea iluzia taliei de viespe și totodată să ascundă imerfecțiunile din regiunea șoldurilor. Nu este totuși o alegere bună dacă suferi de sensibilitate digestivă. Chiar și o masă ușoară luată în oraș îți poate da de furcă, provocându-ți indigestie. Presiunea pe stomac, în  termeni  de specialitate presiune intraabdominală, sporește  secreția de acid gastric și dereglează funcționarea optimă a sfincterulu, fapt ce duce la pătrunderea acidului gastric din stomac în esofag, înrăutățind sindromul de reflux. Dintre simptome: senzație de arsură în piept, eructații și dureri abdominale. Pentru a tonifica zonele cu probleme și a scăpa de de kilogramele în plus, fă cât mai multă mișcare și mănâncă sănătos.

Pantofii cu toc

Un lucru este cert: tocurile alungesc optic și, astfel, dau eleganță și sporesc feminitatea. Și nu doar atât. Se pare că înălțimea încălțărilor este direct proporțională cu gradul de încredere în sine al femeilor care le poartă. Totuși, rezultatele unor studii ne aduc cu picioarele pe pământ: pantofii cu toc cresc riscul d osteoartrită (boală degerativă a articulațiilor  și cauza cea mai  frecventă a durerilor articulare, pe fondul afectării  cartilajului  care protejează suprafețele articulare). Cum picioarele suportă întreaga greutate a corpului, e important ce tip de pantofi alegi pentru a merge corect și a nu pune presiune prea mare pe picioare. Încălțămintea trebuie să permită îndoirea tălpii fără prea mult efort, lucru greu de obținut când porți tocuri.

Sutien cu balene

50% din femei poartă sutienul nepotrivit și aproape trei sferturi din ele folosesc zilnic sutienul cu balene pentru susținere. Ceea ce se știe mai puțin este că purtarea unui astfel de sutien aduce cu sine  durere de umeri, de sâni (fiindcă  aceștia preiau  presiunea), dar și iritații ale pielii și senzație de arsură. Nu s-a stabilit exact o legătură între purtarea  sutienului și cancerul la sân, dar există studii potrivit cărora femeile cu dureri mamare frecvente au risc crescut.  Mai mult, s-a descoperit că inc incidența cancerului de sân este redusă în comunitățile  unde femeile nu au voie să poarte sutien. Balenele provoacă congestia nodulilor limfatici, parte importantă a sistemului imunitar și prima linie de apărare împotriva răspândirii cancerului.

Comments are closed.