Pește radioactiv în hypermarketurile din România

Home / Lifestyle / Pește radioactiv în hypermarketurile din România
Pește radioactiv în hypermarketurile din România

În urma unei analize realizate de către Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor a reieșit 40% din conservele de ton analizate sunt fie etichetate greșit, fie nu conțin suficiente informații pentru consumatori.

Studiul  a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu și face parte din Campania Națională de Informare și Educare ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Astfel, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor pentru a nu mai cumpăra produse care fac afectează sănătatea.

Specialiștii în igiena alimentară au ca scop educare a populației în vederea înțelegerii etichetelor și a informației pe care acestea le conțin. Femeile însărcinate, persoanele în vârstă cu boli cronice și copiii trebuie să evite consumul de ton (Ton Albacora) în conservă din cauza conținutului de metale grele (plumb, cadmiu și mercur).

Analiza făcută de către specialiștii APC a fost realizată pe 33 de conserve fabricate și distribuite de către:

 • Interbrands Marketing & Distribution
 • Defne Selos, Serpico Trading
 • De Silva Exclusiv,
 • Tymbark Maspex Romania
 • Garom Food
 • Ivico Total Distribution
 • Whiteland Import-Export
 • Nordic Import Export
 • Parma Food Group Distribution
 • Mico Total Distribution
 • Queen Monaco Services
 • Safeway International
 • Hame Romania
 • Dinadi si Cyrom Romania.

Experții APC România au realizat analiza informațiilor de pe eticheta conservelor de ton, prilej cu care au fost constatate următoarele:

conservele de ton analizate provin din mai multe țări: 30% din Thailanda, 21% din Filipine, 15% din Spania, 6% din Ecuador, 6% din Cote D Ivoire, 3% din Bulgaria, 3% din Vietnam, 3% din Ghana, 3% din Seychelle, 3% din Mauritius, 3% din Grecia şi 3% din Italia.

64% dintre conservele analizate au în compoziție ulei vegetal, dintre care:

– la un procent de 15% nu se specifică tipul de ulei vegetal;

– 3% folosesc ulei de rapiță;

– 18% folosesc ulei de floarea soarelui;

– 15% folosesc ulei de soia.

specia de ton folosită la fabricarea conservei:

– 55% folosesc Katsuwonus pelamis;

– 27% nu declară specia de ton ;

– 15% folosesc Ton Albacora;

– 3% folosesc Ton Tonggol;

cantitatea de ton din conservele analizate variază între 60% și 70,5% din cantitatea netă a conservei.

doar 61% dintre producători declară zona de unde a fost pescuit peștele, după cum urmează: 

– 37% în zona FAO 71;

– 12% în zona FAO 51;

– 6% în zona FAO 77/78;

– 6% în zona FAO 87.

valoarea energetică per 100 g produs variază astfel:

–  între 70 kcal şi 118 kcal pentru conservele de ton în suc propriu;

–  între 132 kcal şi 496 kcal pentru conservele de ton în ulei vegetal, respectiv ulei vegetal şi saramură.

cantitatea de proteină din 100 g produs variază între 13 g și 27 g. De menționat faptul că valorile ridicate de proteine din unele tipuri de conserve de ton sunt date şi de către proteinele de origine vegetală din uleiurile vegetale folosite în unele rețete;

cantitatea de lipide din 100 g produs variază între 0,2g și 35 g. Maximele sunt date de uleiurile folosite în rețetele unor producători;

cantitatea de sare din 100 g produs variază între 0,17 g şi 1,8 grame.

Zona cu cei mai mulți pești afectați de radiații

Pe 11 martie 2011 a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie, în urma dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia). Cum incidentul a avut loc în apropierea Pacific, cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele oceanului. Mai exact, 300 de tone de apă contaminată radioactiv s-au scurs în Pacific, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux.

Un studiu publicat în revista PNAS („Proceedings of the National Academy of Sciences” – „Lucrări ale Academiei Naționale de Științe” arată că peştii de apă dulce şi vieţuitoarele localizate pe fundul oceanului de lângă Fukushima au un risc mai ridicat de contaminare cu Cesiu radioactiv (Cs) decât cele mai multe alte tipuri de peşte oceanic din aceeaşi zonă; acest risc se micşorează cu cât peştii se îndepărtează mai mult de locul dezastrului.

S-a estimat că a crescut concentraţia de Cs 137 (Cesiu 137) cu 2, până la 3 ori, înregistrându-se concentraţii similare, dacă nu chiar mai mari decât cele de la Cernobîl. Contaminarea radioactivă are un impact semnificativ asupra mărfurilor provenite din zona afectată (Asia, Oceania, Australia şi America de Nord), printre acestea regăsindu-se si produsele alimentare. Produsele alimentare, în speţă conservele de peşte (ton), uleiul de peşte, produsele semi-preparate din peşte, toate prezintă, conform măsurătorilor efectuate, o radioactivitate sporită, acesta fiind şi motivul pentru care aceste produse sunt vândute, uneori, la un preţ redus pe rafturile magazinelor de tip supermarket.

“La alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă şi locul unde a fost pescuit peştele întrucât cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleaşi condiţii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor”, a precizat Conf. Univ. Dr. Costel STANCIU, Președinte APC.