Planta cu cel mai mare conținut de Omega 3, de care toți au uitat, face minuni în curele de slăbire! Se numește agurijoară sau iarba grasă!

Home / Health / Planta cu cel mai mare conținut de Omega 3, de care toți au uitat, face minuni în curele de slăbire! Se numește agurijoară sau iarba grasă!
Planta cu cel mai mare conținut de Omega 3, de care toți au uitat, face minuni în curele de slăbire! Se numește agurijoară sau iarba grasă!

Are cel mai mare conținut de Omega 3 dintre toate plantele verzi existente. Ajută în curele de slăbire și este un ingredient perfect la salate. Cu toate astea, cei mai mulți au uitat de ea, pentru că este foarte rar folosită și întrebuințată în bucătăriile oamenilor. Planta se numește agurijoară sau iarba grasă și doar bunicii noștri își mai aduc aminte de ea. Află de ce este atât de importantă această plantă și de ce ar trebui să o consumi!

Agurijoară, grășița sau iarba grasă de la țară sunt trei nume ale aceleiași plante. Ea poate fi depistată ușor în zonele de șes și munte, având frunze lucioase, cărnoase și suculente și flori micute. Agurijoara poate crește până la înălțimea de 40 cm, mai ales în soluri aride. Sunt comestibile rădăcina, florile și semințele.

Agurijoara este una dintre cele 21 de plante dacice pomenite de Discorides, medic roman născut în Asia Mică în secolul I e.n, care a scris un tratat de botanică farmaceutică, De materia medica. Dacii o numeau lax, fiind folosită ca plantă medicinală, dar și în alimentație. Plinius cel Bătrân recomanda această planta a fi purtată sub formă de amuletă.

Ce conține?

Iarba grasă conține cea mai mare cantitate de Omega 3 la nivel de plante. Mai este o sursă foarte bună și de vitamina A, vitamina C și vitamina B, magneziu, potasiu, fier, conținând și antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi. Ea are un proces inedit de fotosinteză, în perioadele aride. Practic, pe timpul zilei, porii frunzelor se închid, astfel încât să se evite pierderea umidității, iar pe timpul nopții se deschid, ca să capteze dioxid de carbon pe care îl transformă în acid malic. La ivirea zorilor, odată cu lumina, acidul malic este transformat în glucoză. De aceea, culese dimineața devreme, frunzele de grășiță au un gust acrișor mai intens.

Ce beneficii are?

Grășita are o largă serie de beneficii pentru organism. Este recomandată atât în curele de slăbit, cât și în tratarea diferitelor boli și afecțiuni, cum ar fi:

  • Malnutriţie
  • îmbunătățește capacitățile cognitive
  • Afecțiuni ale aparatului urinar, cistite, dureri la urinare
  • Diaree
  • Diabet
  • Hemoragii, are acţiune coagulantă (de exemplu sângerări din nas)
  • Hemoroizi
  • Artrită, are acțiune antiinflamatoare și calmantă
  • Afecțiuni ale pielii: arsuri, abcese, ulcere, diverse iritaţii. Frunzele proaspete au efect calmant, analgezic şi antiinflamator asupra pielii.

Grășița mai este folosită și în bucătărie. Frunzele pot fi puse în salate, ciorbe sau adăugate în omlete. Frunzele mai pot fi tăvălite prin făină și apă, prăjite în ulei fierbinte.

 

 

Comments are closed.