Podbalul, planta minune care îți curăță plămânii și are un puternic efect expectorant!

Home / Health / Podbalul, planta minune care îți curăță plămânii și are un puternic efect expectorant!
Podbalul, planta minune care îți curăță plămânii și are un puternic efect expectorant!

Podbalul este o plantă relativ necunoscută, dar eficiența ei în tratarea afecțiunilor respiratorii este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. Această simplă plantă, prin substanțele pe care le are în compoziție, tratează orice fel de problemă pulmonară, fiind cu adevărat eficientă și în reglarea secreției de sebum în exces, la nivelul feței.

Când se culege?

Podbalul se culege în aprilie, în timpul perioadei de înflorire. Atunci când faceți acest lucru, trebuie să aveți mare atenție la locul în care este amplasată planta. Dacă ea crește la soare, proprietățile ei vindecătoare sunt net superioare plantei care crește la umbră. Soarele potențează substanțele din frunze și flori. Florile și frunzele trebuie lăsate să se usuce la umbră, afară. Dacă podbalul este este cumpărat deja uscat, florile trebuie amestecate cu frunzele, pentru maxim de eficiență.

Citește și: Patru remedii ciudate de care sigur nu știai! Pe cât de stranii sunt, pe atât de mare le este eficiența!

Ce conține?

Frunzele și florile de podbal conțin mucilagiu, tanin, calciu și sulf, substanţe amare (tusilagină), acizi graşi, carotenoizi, inulinã, fitosteroli, flavone. Taninul are un efect astringent și antiseptic, mucilagiile reprezintă o protecție împotriva iritării și inflamării pielii, iar sulful este antiseptic și purificator. Efectul antiinflamator al podbalului s-a bucurat de aprecierea doctorilor, începând din Antichitate, până la preotul Sebastian Kneipp.

podbal calmeaza tusea

Ce face?

Ceaiul de podbal este expectorant și calmează tusea, fiind util și eficient în tratarea diferitelor afecțiuni ale aparatului respirator, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronşita cronică și astmul bronşic. De asemenea, este adjuvant în bolile hepato-biliare, plăgi şi ulcerații ale pielii. Intern, se prepară o infuzie din 2 lingurițe de frunze la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Iar extern, se poate prepara un decocnt, din 2-3 lingurițe de frunze la o cană de apă. Se fierbe 10 minute și se lasă acoperit încă 20. După care, se strecoară, iar după ce se răcește, se fac spălături locale pe zonele cu probleme.

Podbalul este un remediu foarte bun și pentru pielea grasă, iritată, cu pori dilatați. Pentru aceasta, se pot face băi cu aburi din flori și frunze de podbal, care produc o ameliorare vizibilă a secreției de sebum la nivelul feței. Drept pentru care, este recomandat și în tratarea coșurilor sau a tenurilor acneice. Podbalul mai tratează și hipertensiunea, având și o puternică acțiune diuretică. Ceea ce trebuie să știți este că folosirea în exces a frunzelor și florilor de podbal sau nerespectarea proporțiilor în realizarea infuziilor sau decocturilor afectează ficatul și funcția plămânilor. Așa că mare atenție la cum le preparați pe acestea.