Și voi îl auziți? Sunetul pe care doar 2% dintre oameni îl percep! O adevărată tortură!

Home / Lifestyle / Și voi îl auziți? Sunetul pe care doar 2% dintre oameni îl percep! O adevărată tortură!
Și voi îl auziți? Sunetul pe care doar 2% dintre oameni îl percep! O adevărată tortură!

Știați că există un anume tip de sunet, pe care doar 2% dintre oameni îl pot auzi? Înainte de a descoperi despre ce este vorba, atât medicii, cât și pacienții care auzeau acest sunet credeau că suferă de demență, cu toate că analizele medicale îi arătau sănătoși. Pentru că aceasta era explicația la îndemână. Fenomenul se numește ”The hum” și iată cum se manifestă.

„The Hum” a ajuns un adevărat fenomen în ultima perioadă în Anglia, potrivit The Huffington Post. Specialiștii au observat că elementul comun pe care îl au toți pacienții este că aud un anume tip de zgomot, care se manifestă mai mult noapte decât ziua. Sunetul este perceput doar în interiorul locuințelor sau al zonelor liniștite, unde nu există poluare fonică. Sunetul se simte  ca un fel de huruit inexplicabil, continuu și de frecvență joasă.

Un studiu realizat în 2003 de către expertul în dispozitive acustice, Geoff Leventhall, a demonstrat că 1 din 50 de oameni pot auzi acest sunet, vârstele lor fiind cuprinse între 55 și 70 de ani. În Marea Britanie, acest tip de zgomot a fost semnalat în orașe precum Leeds, Bristol, și Largs – în Scoția. Dar ”The hum” a mai fost resimțit și în Australia, Mexic sau Statele Unite.

Cei care pot auzi acest tip de sunet au simptome din cele mai urâte: dureri de cap, greață, amețeli, sângerări nazale și tulburări de somn. Se pare că există și un caz în care o persoană s-a sinucis pentru că nu mai putea rezista să audă acest sunet. Specialiștii spun că zumzetul dispare atunci când persoanele părăsesc o anumită zonă, fie că este vorba de locuința proprie sau de alt loc.

„E un fel de tortură; Uneori, vreau să țip, ma irită. E greu să adorm, aud mereu sunetul în fundal”, spune Katie Jacques, din Leeds, pentru BBC.

Un alt pacient declara, pentru Independent, următorul lucru:În primii 5 ani, mi-am pierdut somnul, nu m-am putut concentra pe nimic și nu puteam face nimic. Eram continuu în lacrimi, ceea ce a pus o mare presiune pe soțul meu, care nu înțelegea ce se întâmplă. M-am transformat dintr-o persoană activă într-una pesimistă și constant nervoasă , declara o femeie în 1994.

Primele incidente de acest fel au fost semnalate în anii 1970, în orașul Bristol din Anglia, când 800 de persoane l-au raportat. Ceva mai târziu, în 1990, fenomenul lua amploare în New Mexico, Statele Unite. Din cauza multiplelor plângeri în acest sens, specialiștii au încercat să depisteze sursa sunetului, fără succes, însă.

Sunt unele teorii care spun că acest sunet ar fi de fapt o afecțiune numită Tinitus și constă în a auzi un zgomot care este perceput de urechi în absența unui sunet, în timp ce alte teorii sugerează faptul că sunetul ar putea avea ca sursă valurile mărilor și oceanelor.

Teoreiile conspiraționiste spun că ”The Hum” nu este decât un mijloc de manipulare și distrugere în masă, folosit de Guvern.