Mama unui tânăr ars în Colectiv a cheltuit banii din donații: ”Intru în GREVA FOAMEI”

Home / Lifestyle / Mama unui tânăr ars în Colectiv a cheltuit banii din donații: ”Intru în GREVA FOAMEI”
Mama unui tânăr ars în Colectiv a cheltuit banii din donații: ”Intru în GREVA FOAMEI”

Alexandru Olteanu, unul dintre tinerii care se aflau în Colectiv în seara fatidică de 30 octombrie, se află în stare gravă într-un spital din Anglia. După ce a fost în comă, acesta a rămas cu arsuri pe majoritatea corpului, iar pe lângă această problemă, cea care i-a dat viață a cheltuit banii pe care tânărul i-a primit din donații. Acum, Alexandru a anunțat că intră în greva foamei.

Alexandru Olteanu a intrat în greva foamei de pe 17 mai
Alexandru Olteanu a intrat în greva foamei de pe 17 mai

”Începând de astăzi intru în GREVA FOAMEI pentru că statul a permis unei persoane iresponsabile şi fără scrupule să fie însoțitorul meu aici în Anglia. Este vorba de mama mea. Nu voi mai comunica cu nimeni decât prin intermediul telefonului. Nu vreau să dau interviuri, vreau să se afle situația mea şi să se facă dreptate. Îmi voi continua tratamentul, dar nu voi vorbi cu medicii englezi despre această situație. Mama a ajuns la Spitalul de Arşi pe 4 Noiembrie, deşi a fost înştiințată încă de dimineața de după accident că eu mă aflam în comă şi în stare critică la spital. În momentul în care m-am trezit din comă am fost confuz total. Nu ştiam unde sunt, nu ştiam ce mi s-a întâmplat, nu ştiam cine este lângă mine. Cu stupoare mi-am dat seama că era mama, persoana care m-a părăsit când aveam 16 ani şi care m-a dat afară din casă la 18. În fine, crezusem că s-a schimbat şi că totul va fi bine.

La afârşitul lunii ianuarie m-a sunat colegul de apartament să mă întrebe dacă mă voi întoarce acasă şi am decis să îi transfer bani pentru chirie. În acel moment, la spital fiind, mama a scos din poşetă două formulare de la MoneyGram (transfer bani) dintre care unul era necompletat şi unul completat cu numele concubinului ei care se afla în țară într-un sat de pe lângă Alexandria, jud. Teleorman.
În momentul acela eu mi-am dat seama că e ceva neînregulă, dar am tăcut şi am încercat să aflu mai multe. Deja de la mijlocul lunii februarie eu nu mai voiam să vorbesc deloc cu ea, iar spre sfârşitul lunii începuse să vină la spital şi să mă certe şi să mă acuze de diverse chestii, moment în care am rugat managerul secției de la Spitalul de Arşi să vină şi să îi spună să plece. Din acel moment el m-a întrebat dacă doresc ca mama să nu mai fie lăsată să intre şi mi-au respectat decizia, iar ea nu a mai fost lăsată să intre în camera de spital.

Pe 14 Februarie eu trimisesem deja email la ambasadă spunând problemele care le întâmpin şi că aş dori să chem un alt însoțitor. Cei de la ambasadă mi-au spus că însoțitor poate fi doar un membru de familie sau o rudă indiferent de gradul de rudenie. Lucru care nu este adevărat pentru că în H.G.36/2016 se specifică că dacă nu există un membru de familie, poate fi desemnată orice persoană cu simt de responsabilitate. Țin să menționez că eu nu am avut însoțitor sau pe altcineva lângă mine pentru mai mult de 30 de zile, perioadă în care înca mă aflam în spital şi nici măcar nu puteam ieşi afară la plimbare. În fine, după asta am avut o şedință la care au participat: managerul secției de arşi, un asistent social din Anglia, un delegat de la ambasadă, un translator, mama şi eu. În acest moment mama a promis de față cu toată lumea că îmi va transfera £13.000 în momentul în care eu îmi voi deschide un cont bancar, sumă care să acopere necesitățile mele pe perioada recuperării.

Personalul de la spital m-a ajutat mergând cu mine la bancă să pot deschide contul bancar. Pe data de 05.04 contul mi-a fost deschis, iar pe 06.04 am sunat-o pe mama, dar nu mi-a răspuns. Abia a doua zi am reuşit să iau legătura cu ea şi a venit la spital ca să putem merge la bancă. Când am ajuns la bancă, aflu cu stupoare că a decis să îmi transfere doar £5000 spunând că restul mi va transfera la sfârşitul lunii, lucru pe care nu l-am acceptat, aşa că am sunat la ambasadă să le spun că mama nu vrea să îşi respecte promisiunea. Doamna Consul de la ambasada din Londra m-a asigurat că banii vor fi transferați de mama la sfârşitul lunii şi într-un final am acceptat.

Apoi am tot încercat să o sun pe mama încă de pe 1 Mai şi nu mi-a răspuns nici până acum. Recent am aflat că a plecat din Anglia în luna Martie şi s-a întors la finalul lunii, iar apoi a plecat definitiv pe 19 Aprilie. A folosit banii cumulați în lunile petrecute aici ca să cumpere electricasnice si un automobil concubinului ei (persoană din cauza căreia am fost dat afara din casă la 18 ani). De fapt, pentru ea, tragedia asta a fost un bilet la loto câştigător, s-a folosit de banii de la Guvern pentru alte scopuri decât cele pentru care erau destinați şi eu aş vrea să răspundă în fața legii pentru asta.

Conform H.G.36/2016, banii ajungeau la însoțitor pentru a sprijini victima şi nu concubinul. Țin să menționez că mama a părăsit Anglia cu banii cash. De asemenea cei £5000 reprezentau bani din donații pe care mama i-a primit în timp ce eram eu în comă şi după, ei provenind de fapt de la fundația Mereu Aproape 15.000 lei (pe această cale țin să îi mulțumesc doamnei Adriana Pava), £450 donații de la comunitatea de români din Newcastle şi $1000 bani primiți de la o verişoară din diaspora. Vreau ca ANPIS împreună cu MAE să ia măsuri în acest caz pentru că ceea ce a făcut mama mea a fost un ABUZ.” , a spus tânărul ars în Colectiv.

Dacă doriți să-l ajutați pe Alexandru îl puteți contacta pe pagina lui de Facebook – Olteanu Alexandru.

Tragedia din Colectiv

Vineri seara pe 30 octombrie 2015 s-au adunat circa 400 de fani rock la Clubul Colectiv, unde formația de metal rock „Goodbye to Gravity” își lansa cel de-al doilea album, „Mantras of war”. Organizatorii anunțau un spectacol inedit, un show de lumini, efecte pirotehnice, decoruri special create și alte surprize. Printre cei care veniseră la concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori. La ora 21:00 a început concertul. Timp de o oră și jumătate, formația „Goodbye to Gravity” a interpretat cele 9 piese de pe noul album și altele mai vechi. La ora 22:30 altă piesă din concert se lansează cu efectele pirotehnice. Artificiile din clubul Colectiv au fost instalate de 2 pirotehniști autorizați angajați ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia și Marian Moise. Show-ul pirotehnic era asigurat de Marian Moise care se afla în club. Artificiile se pare că nu au fost puse la distanța corespunzătoare față de stâlpul capitonat cu burete. Erau numai 3 metri între scenă și stâlp, iar jerba de scântei, aruncată cu forță de la 2 artificii, ajunge la unul dintre stâlpii schelei tehnice, care deservea scena, și el ia foc. Scânteile rezultate de la acest stâlp sunt orientate direct către alt stâlp de susținere al imobilului, aflat pe partea stângă a scenei în imediata apropiere a ei. Stâlpii erau acoperiți cu un strat de burete (ușor inflamabil) pentru izolare fonică. Andrei Găluț încercă să facă o glumă: „asta nu era prevăzut în program” și cere, pe un ton foarte calm, un extinctor pentru a stinge focul. Un bodyguard al clubului încercă să stingă focul cu un extinctor. Un grup de 50-70 de oameni au părăsit preventiv clubul. La început nimeni nu s-a panicat.

La ora 22:32 este înregistrat primul apel la 112. Focul se extinde rapid de la stâlpul de susținere la tavanul acoperit cu fâșii de lemn de brad și cu burete neignifug. Fâșiile de lemn incandescente din tavan se prăbușesc peste cei rămași înăuntru. Flacăra devine violentă și arde antifonajul poliuretanic de pe pereți, scena, decorul. Schela cu echipament pirotehnic se prăbușește în flăcări și a prinde sub ea tinerii aflați lângă scenă. Încăperea se umple cu fum dens înecăcios. Distracția devine un coșmar, apar urlete și panică. Clubul se transformă într-o capcană mortală. Mulțimea se calcă în picioare, îndreptându-se spre singura ieșire disponibilă, o ușă mică de 80 de centimetri lățime. O alta ieșire, blocată, cedează sub presiunea mulțimii speriate. Apar primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gaze emanate (monoxid de carbon, cianuri). Bucureștenii care locuiesc în zona Pieței Bucur sunt primii care intervin pentru salvarea victimelor și cară apă din case. O parte din participanți, scăpați fără arsuri, se stropesc cu apă și încercă să intre înapoi în club pentru a-și salva prietenii.

La ora 22:40 o mulțime agitată de oameni dezorientați și cu fețe îngrozite, mulți cu arsuri, ies din Clubul Colectiv, țipând după ajutor. Alți tineri mai puțin afectați, aleargă după taxiuri sau mașini. La 22:42 primele două ambulanțe și mașini de pompieri ajung la clubul Colectiv. Incendiul este stins repede, însă pompierii găsesc înăuntru mai multe trupuri carbonizate. Personalul medical din ambulanțe și cel de garda de la Maternitatea Bucur, aflată la câțiva metri de clubul Colectiv, acordă primul ajutor persoanelor grav afectate și celor aflați în stop cardiorespirator, victimele fiind resuscitate în stradă. Cei arși, mulți fără haine, unora le curgea pielea și carnea, blochează ambulanțele, implorând să intre mai mulți într-o ambulanță. Câțiva tineri cu arsuri foarte grave decedează pe caldarâm, în ciuda eforturilor echipajelor de resuscitare. În următoarele minute, ajung la locul incendiului peste 20 de ambulanțe. Victimele incendiului sunt transportate într-o primă fază la Spitalul Universitar.

La 23:15 apar primele știri pe televiziuni despre incidentul de la clubul Colectiv; se vorbește inițial despre o explozie cu mai mulți răniți și morți, ulterior apar informații mai precise: este vorba despre un incendiu violent. Sosesc părinții, rudele și prietenii la locul incendiului care vor sa afle informații despre victime. La 23:30 poliția izolează un perimetru de câteva străzi în jurul clădirii clubului. Străzile sunt pline de mașini de intervenție, pompieri și ambulanțe.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane. A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.