Susaiul, planta care tratează icterul și pietrele la rinichi!

Home / Health / Susaiul, planta care tratează icterul și pietrele la rinichi!
Susaiul, planta care tratează icterul și pietrele la rinichi!

Susaiul este o plantă care tratează multe boli și deține proprietăți curative. De susai sau pălămidă grasă este imposibil să nu îți aduci aminte cel puțin din copilărie, pentru că după ce planta este ruptă în interior are un lapte lipicios. Susaiul este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru icter și pietre la rinichi.

susai beneficii

Citește și:  Ești cu nervii la pământ și îți vine să urli? Învață câteva procedee simple de automasaj care te scapă de tot stresul de peste zi!

Înrudit cu cicoara, susaiul este o plantă comestibilă a cărei înălțime variază de la 30 cm la 2 m și a cărei tulpină are un conținut alb lipicios. Are flori galbene, asemănătoare păpădiei. Plantele sunt native pe toate continentele cu climă temperată, fiind cunoscute și folosite în alimentație încă din Antichitate, din Europa până în China și în Noua Zeelandă.

În Noua Zeelandă, Maori foloseau rădăcina susaiului drept gumă de mestecat din cauza conținutului de latex lăptos. La noi, susaiul mai este cunoscut drept: castrăvan, lăptucă, susăiță, tâlhărea, iarba-iepurelui, pălămidă-grasă. Cuvântul în sine are proveniență slavonă și se pare că ar însemna ”sân”, asta pentru că tulpina are înauntru acel conținut asemănător laptelui.  Gustul plantei este dulceag, putând fi folosit cu succes în salate și supe.

Beneficii susai

Rădăcinile erau folosite pentru a trata icterul, iar frunzele pentru a opri tusea, febra și a trata astmul. Frunzele se zdrobeau și se puneau pentru stoparea abceselor. Chiar mai mult, susaiul este adjuvant în tratarea pietrelor la rinichi. Consumând 5 frunze de susai pe zi poți vindeca orice afecțiune a vezicii biliare. Folosite sub formă de cataplasme, frunzele acționează ca un antiinflamator, motiv pentru care sunt folosite și pentru cicatrizarea și vindecarea rănilor.

Ce conține susaiul?

Susaiul are o serie de substanțe active care o fac perfectă pentru rolul de plantă tămăduitoare. Conţine alfa lactucerol, beta-lactucerol, manitol, inozitol, dioxid de siliciu, potasiu, flavonoide, taraksasterol. Frunzele, bogate în săruri minerale şi vitamina C (conţin aproximativ 47 mg de vitamina C la 100 de grame de plantă verde).

Citește și: Totul despre Sănătate

 

Notă: *Conținutul site-ului bloguldefrumusețe.ro are caracter informativ, iar înainte a de începe orice fel de tratament naturist vă sugerăm să consultați un medic specialist și să vă faceți un test de alergie la tipurile produse/alimente pe care doriți să le încercați intern sau extern. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați, de asemenea, un medic înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.