Te deranjează plescăitul? Se pare că acesta este motivul incredibil pentru care nu suporți acest sunet!

Home / Health / Te deranjează plescăitul? Se pare că acesta este motivul incredibil pentru care nu suporți acest sunet!
Te deranjează plescăitul? Se pare că acesta este motivul incredibil pentru care nu suporți acest sunet!

Unul dintre lucrurile care te deranjează cel mai tare la cineva este atunci când mănâncă zgomotos lângă tine. Fie că este vorba de mestecat, plescăit sau sorbit zgomotos, îți crează o mare stare de disconfort, care te face să te ridici de la masă. Este atât de deranjant, încât nu poți să mai suporți încă 5 secunde de stat lângă persoana respectivă. Ce produce această stare și care sunt motivele pentru care te simți atât de deranjată? Se pare că specialiștii au rezolvat misterul!

Sunetul acela absolut îngrozitor este amplificat de creier, se pare. Oamenii care se plâng altor oamei despre acest lucru sunt dedtul de dificil de avut prin preajmă, dar numai cineva căruia i se întâmplă acest lucru poate spune cât de oribil este să îl auzi și să simți asta pe pielea ta. Aceeași senzație poate fi dată nu numai de acest lucru, ci și de momentul în care cineva își taie unghiile. Această afecțiune poartă o denumire medicală, ea se numește ”frica de sunet”, în limbaj popular.

Specialiștii spun că această condiție esete declanșată de sistemul nervos, care stimulează în sens negativ toate sunetele. Odată declanșată, ea produce panică, mânie sau dezgust profund. Oamenii care suferă de ea pot experimenta, în unele cazuri și atacuri de panică, pornind de la această ”frică de sunet”.

Acestea pot părea vești foarte proaste pentru unii, dar partea bună este că acest tip de afecțiune spune lucruri foarte importante despre persoana care le experimentează. Cum ar fi, de exmplu, faptul că persoana în cauză suferă de creativitate în exces:”Studiile cercetătorilor spun că această creativitate, manifestată în plan real, poate fi asociată cu o abilitate redusă de a filtra sunetele irelevante pentru creier” (Northwestern University).

Pe scurt, cei care sunt creativi din naștere, muncesc mult mai mult pentru a bloca sunetele enervante. Frica de sunet poate fi tratată și ceea ce trebuie ținut minte este că nimeni nu este responsabil pentru ea, doar creierul face ca lucrurile să pară mult mai cimplocate și dezgustătoare decât sunt în realitate!