Te macină frica? Renunță la ea, până nu e prea târziu!

Home / Health / Te macină frica? Renunță la ea, până nu e prea târziu!
Te macină frica? Renunță la ea, până nu e prea târziu!

Frica are multiple forme de manifestare, de la cele mai simple și ușor de depistat, până la cele mai complexe, care stau în subconștient și ne macină treptat-treptat, până ne aduc în stări extreme.Cele mai cunoscute categorii și tipuri de frici sunt frica de a avea bani, frica de a avea succes, frica de bărbați, frica de a fi iubit, frica de căsătorie, frica de a rămâne fără job sau fără persoana iubită și frica de schimbare. Sigur, în afară de ele, mai există multe alte tipuri de frici, mai mul sau mai puțin personalizate, pe care fiecare le manifestă într-un mod personal. Dar știi ce îți poate face frica și cât de mult te afectează starea tensionată pe care alegi să o manifești în fiecare zi?

Frica dăunează probabil cel mai mult sănătății. Din nefericire, efectele ei toxice asupra corpului se observă mai târziu, când deja se instalează stările depresive, diferite afecțiuni(cum ar fi atacurile de panică), dar și boli. Dacă ai intrat în acest cerc vicios, trebuie să ieși imediat din el, până când nu este prea târziu.

Dar ce este frica?

Frica este cel mai mare dușman al tău. Este cea care îți spune să îți anihilezi orice formă de manifestare umană, de la dorințe sexuale, orgoliu, gelozie, iubire, compasiune, samd. Ea este cea care construiește măști, pe care noi le afisăm zilnic în fața celorlalți, fiind cea care îți spune că dacă arăți celor din jurul tău cum ești tu de fapt, nu vei fi acceptat. Astfel, ea te face să te îndepărtezi de sentimente nobile și pure, cum ar fi iubirea și sensibilitatea. Treptat, te face să ajungi de piatră și te face să negi întreaga ta ființă, oferindu-ți alternativa nocivă, măștile.

Iată ce îți poate face frica, dacă o manifești în fiecare zi:

Produce durere

Stai puțin și gândește-te cum te-ai simțit ultima oară când ți-a fost frică. A fost dureros, nu? Asta face frica, scoate toată durerea neexprimată și crează blocaje. Este cea mai eficientă sursă de auto-sabotaj care există. În loc să manifești frică, gândește-te la toate situațiile din trecut în care ai avut de suferit, acceptă-le și mergi mai departe. Doar așa te vindeci de frică. Eliberează-te de blocaje și depistează principalele tipuri de frici care au pus stăpânire pe tine. După ce le-ai pus pe hărtie, cu tot cu durerile asociate, începe să le elimini prin acceptare.

Accentuează deznădejdea

Frica nu îți va aduce niciodată speranță, e chiar perdeaua groasă care stă între tine și fericire. Deznădejdea duce la autodistrugere, pentru că nu ne mai pasă de consecințele acțiunii noastre atunci când suntem în această stare. De câte ori manifești frică, deznădejdea va fi acolo, că nu poți face lucrul ăla sau celălalt. Te va apăsa pe umeri și pe suflet, și îți va aduce aminte cât de mic ești. Partea amuzantă este că nu ești mic, ești mare și plin de speranță. Iar dacă vrei să faci ceva cu adevărat, depășește fricile pe care le ai. Alege o situație în care ți-e frică sau ai recunoscut frica și învingeți-o. Sari din avion, învață să înoți, luptă din toți rărunchii pentru a o învinge. Te vei simți mult mai bine după, iar asta te va face să prinzi încredere.

Te face depresiv

Ești continuu depresiv atunci când ți-e frică, pentru că te simți legat de mâini și de picioare. Starea de letargie este unul din semnele că frica deja te-a acaparat și te ține blocat. Nu mai ai chef să faci nimic și simți că orice ai face, oricum nu îți va aduce nimic, deci alegi să nu faci nimic pentru asta. Depresiile sunt foarte periculoase însă pentru tine, pentru că odată ce te adâncești în ele, poți ieși foarte greu. De cele mai multe ori, nici nu îți dai seama că te-au înlănțuit. Iar acesta este, de fapt, un abis al neîmplinirii. Oamenii depresivi cred că sunt răi și se învinovățesc pentru tot.Cel mai probabil, vor răsfrânge sentimentele lor de nepuțință asupra celorlalți și vor ajunge să îți facă singuri rău. Lasă tristețea și depresia să curgă prin tine, asimileaz-o și identifcă-te cu ea. Acesta este începutul vindecării.

Declanșează mânia și ura

Nici nu îți poți imagina câtă ură și mânie zace în fiecare dintre noi. Gândește-te numai la toate experiențele pe care le-ai acumulat până acum, la toate dezamăgirile. Frica le augmentează, le face mari și te face pe tine să manifești aceste două emoții în cele mai urăte moduri cu putință. Ajungi să fii mânios pe tine, dar și pe ceilalți, ca un tigru înarmat cu gheare. Iar ghearele sfâșie tot în jurul lor și distrug. De ce să te chinui atât de mult pe tine și să îți faci rău? Mai bine elimini fricile, iar odată cu ele vei elimina și aceste stări de mânie extremă pe care le manifești. Fă asta până nu e prea târziu.