Top 10 atracții turistice din Chișinău. Noi am fost acolo: ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut

Home / Lifestyle / Top 10 atracții turistice din Chișinău. Noi am fost acolo: ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut
Top 10 atracții turistice din Chișinău. Noi am fost acolo: ce ne-a plăcut și ce nu ne-a plăcut
Chișinău nu se numără neapărat printre locațiile de vacanță pe care și le-ar dori un turist. Este un oraș relativ trist și gri, unde se simte o apăsare continuă,  ori de câte ori îl vizitezi. Plus că  nu prea ai ce să faci, odată ce ajungi aici. Dar dacă drumurile te aduc în Chișinău, poate că recomandările noastre o să îți fie de folos. Chișinău (în rusă Кишинёв, transliterat Kișiniov) este capitala, cel mai mare oraș și centrul administrativ, teritorial, economic, științific și cultural al Republicii Moldova. Orașul este așezat la o margine a pantei de sud-est a Podișului Central al Moldovei, în zona de silvostepă, fiind străbătut de râul Bîc, un afluent de dreapta al Nistrului.

Fii foarte atent la graniță. Mai nou, poți ieși doar cu buletinul, dar controlul de graniță este destul de riguros. Iar vameșii lor nu sunt tocmai printre cei mai plăcuți oameni. Asigură-te că ai acte doveditoare pentru tot și încearcă să fii prietenos. Îți pot pune foarte multe întrebări. Există o zonă foarte frumoasă,  înainte de a ajunge în Chișinău,  care este plină de păduri.  Îți poate încânta ochiul, mai ales dacă este primăvară sau vară,  pentru că  totul se vede destul de spectaculos. La intrarea în Chișinău o sa vezi porțile orașului, care sunt, de fapt, două blocuri mai late, care pe vreme frumoasă devin foarte vizibile și marchează întreaga zonă.
Chișinăul în sine este destul de gri și nu pare foarte animat, impresia pe care am avut-o noi ori de câte ori am fost acolo este că e destul de apăsătoare atmosfera. De la lună la lună se vorbește din ce în ce mai mult rusa pe străzi,  cu toate că  limba oficială este moldoveneasca. În Chișinău există un adevărat cult pentru tancuri și război. Există chiar un muzeu al eroilor căzuți în primul și al doilea război mondial, cu un mini-parc și un cimitir tot al eroilor, lângă. Aici, la momentul dedicat eroilor, există o flacără veșnic aprinsă,  păzită de militari. Se face și un schimb de gardă, care este destul de spectaculos ca și desfășurare.  De altfel, în toată Republica, există monumente tancuri, expuse în parcuri. I-am întrebat pe cei de acolo despre sentimentul pe care îl trezește acest afișaj și toți s-au uitat cu un zâmbet trist la noi, ca și răspuns.
Bomboanele Bucuria sunt la ele acasă aici. Și la un sfert de preț față de București. Magazinele de desfacere și fabrica propriu-zisă sunt recomandările noastre, dacă vreți să  vă faceți aprovizionarea. Puteți găsi peste 100 de sortimente de bomboane, tablete de ciocolată și tot felul de dulciuri cu marca lor. Nu aveți restricții la vamă, așa  că puteți lua și 3-4 kilograme. Coniacul este foarte bun, în producția lor. Au câteva branduri foarte cunoscute, pe care le găsiți în magazine de desfacere specializate. E musai să  vă luați măcar o sticlă de coniac moldovenesc. Atenție, nu mai mult de 1 l de persoană,  pentru că  vă opresc cei din vamă.
Țigările sunt echivalentul a trei-patru lei românești.  Nefiind în Uniune, nu au taxele aferente, așa  că sunt foarte ieftine. Nu puteți ieși cu mai mult de 2 pachete de persoană, că  veți avea din nou probleme la graniță. În Chișinău, ca de altfel în toată Republica, nu veți găsi camere de hotel călduroase. Temperatura medie pe timp de iarnă este de 21 de grade. Așa se obișnuiește la ei. Dar preparatele tradiționale sunt excepționale, trebuie încercate.
În Chișinău poți vizita:
  • Parcul Dendrariu
  • Complexul Memorial „Eternitate”
  • Grădina Publică Ștefan cel Mare
  • Cimitirul evreiesc
  • Grădina Botanică
  • Catedrala „Nașterea Domnului”
  • Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei
  • Casa-muzeu Pușkin
  • Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
  • Mănăstirea Ciuflea (Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron)
Scurt istoric

Este unul dintre cele mai mari orașe din Europa Centrală și de Sud. La 1 ianuarie 1984, aici locuiau 604.500 persoane, conform recensământului din 1989 – 661.400, în 1996 – 662.000 persoane, iar potrivit datelor preliminare ale ultimului recensământ din 2014 – 492.894 persoane.[9] În prezent (2016), Chișinăul găzduiește peste 680.000 de locuitori (estimare). Chișinăul este legat prin căi ferate și drumuri cu toate municipiile, orașele și centrele raionale și multe sate din republică, de asemenea cu centre urbane din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Belarus, Rusia și alte state. Din punct de vedere administrativ, este divizat în cinci sectoare: Centru, Botanica, Buiucani, Râșcani și Ciocana. Organul local al puterii de stat este Primăria municipiului (Consiliul municipal).

Chișinăul este supranumit „Orașul din piatră albă”. Respectivul supranume provine din abundența clădirilor deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Printre altele, primul vers din forma actuală a imnului orașului Chișinău, intitulat Orașul meu (muzică: Eugen Doga, versuri: Gheorghe Vodă), este: Orașul meu din albe flori de piatră. Forma anterioară a primului vers din imn era: Orașul meu cu umeri albi de piatră.