0

Tot ce trebuie să știi despre pielea ta. În cât timp se reface și cum se pierd celulele moarte

Medicul dermatolog Ina Șoșoacă oferă detalii despre pielea corpului. Sunt multe lucruri pe care nu avem de unde să le cunoaștem despre piele, însă cu ajutorul științei și al doctorilor aflăm zilnic noi informații. Medicina a avansat, iar informațiile despre corpul nostru sunt tot mai multe. Pielea este un organ important. Pielea este cel mai mare organ al corpului. 

Dacă organele noastre sunt sănătoase și pielea noastră este sănătoasă. Un organism sănătos se reflectă și prin piele. Medicul dermatolog Ina Șoșoacă vă oferă  informații prețioase despre piele.

Medicul estetician Ina Sosoaca
Medicul estetician Ina Șoșoacă

PIELEA – Haina pe care o purtam zi de zi si noapte de noapte Pentru a ne face o idee despre pielea noastră vă prezint câteva curiozități ale acesteia.
? Cam cu 50.000 de ani în urmă, se estimează ca, au apărut primele persoane cu pielea albă. Acest lucru s-a întâmplat în timpul migrației unei părți a populației pământului spre nord, unde, datorită unui soare mai zgârcit si cu mai putina forța pe parcursul anului, pielea a pierdut treptat melanina pigmentară.
? Pe corpul uman există în medie peste 40 de alunițe. Fiecare a zecea persoană are mai mult de 100 alunițe pe piele.
? 20 miligrame este presiunea minimă pe care o persoană o poate simți cu pielea degetelor sau a mâinilor, aceasta ar putea fi greutatea unei insecte mici.
? 0,2 milimetri este grosimea pielii în cel mai subțire loc al corpului si anume pe pleoape.
? La nivelul dermei se pierde 1% din producerea anuală de colagen, acesta fiind principalul element responsabil cu elasticitatea pielii.
? 15% din greutatea corporală totală o reprezintă greutatea pielii.
? Exista 95% șanse ca gemenii să aibă aceleași amprente digitale, in restul de 5% – gemenii sunt complet diferiti.
? O persoana pierde, în medie, 30.000 de celule moarte ale pielii într-un singur minut, iar pentru o durată de viață, masa lor este mai mare de 100 de kilograme.
? Peste 1000 de specii de bacterii folosesc pielea pentru a-și îndeplini funcțiile vitale ale vieții. Numărul total al acestora este de aproximativ 1 milion de bacterii individuale per persoană.
? 30 de zile sunt necesare corpului unui adult pentru a-si reînnoi pielea. Bebelușii fac față acestei sarcini in numai 72 de ore.

Funcțiile pielii

Funcția de apărare împiedică pătrunderea unor agenți patogeni în organism (bacterii, substanțe toxice, radiații)

Funcția termoregulatoare ajuta la menținerea unei temperaturi constante a corpului, pentru evitarea supraîncălzirii reduce temperatura prin exaporarea evaporarea apei din sudoare, la o temperatură scăzută pentru reducerea pierderii temperaturii corporale, firele de păr prin Musculus arrector pili se zbârlesc pielea având aspectul de piele de găină.

Funcția de apărare față de razele ultraviolete la animale această funcție e realizată de blană sau pene, la om stratul cornos stratum corneum absoarbe și reflectă cam 50% din radiații, absorbirea radiațiilor se realizează prin pigmentul din piele melanină producând bronzarea pielii, la o expunere extremă la aceste radiații se poate produce cancerul de piele.

Pielea ca rezervor de celule embrionare această funcție este folosită de chirurgie în transplanturi.

Funcția imunologică a pielii este realizată de celulele Langerhans din piele.

Funcția de organ de simț este una din funcțiile de comunicare a pielii cu mediul înconjurător, aceasta fiind îndeplinit de receptorii:

  • de durere (fiind până la 200/cm2),
  • de presiune (corpusculii Vater-Pacini),
  • termoreceptorii (corpusculii Krause),
  • receptorii la întindere (corpusculii Ruffini),
  • receptorii tactili sunt mai deși la buze, degete, limbă, mamelon, organele genitale externe (corpusculii Meissner și celulele Merkel).
Ina Șoșoacă este medic specialist în dermatologie și medicină estetică, doctor în Științe Medicale și trainer internațional pentru metode și tratamente în medicina estetică. Medicul dermatolog poate fi găsit pe facebook cu numele Ina Sosoaca.

S-ar putea să-ți placă și...