Virusul fatal care poate distruge un tip agresiv de cancer cerebral

Home / Health / Virusul fatal care poate distruge un tip agresiv de cancer cerebral
Virusul fatal care poate distruge un tip agresiv de cancer cerebral

Un nou studiu realizat recent arată că virusul Zika, ce poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltării țesuturilor cerebrale ale fetușilor, ar putea deveni o veritabilă armă împotriva glioblastomului, un cancer agresiv al creierului.

CÂND ȘI DE CÂTE ORI PE AN TREBUIE SĂ FACI O INVESTIGAȚIE PENTRU A ÎMPIEDICA APARIȚIA CANCERELOR GINECOLOGICE

Glioblastomul, cel mai frecvent tip de tumoare cerebrală, care afectează aproximativ 12.000 de persoane în fiecare an în Statele Unite, idendificat recent și în cazul senatorului republican John McCain, este fatal pentru majoritatea bolnavilor în primii doi ani după diagnosticare. Chimioterapia și radioterapia sunt tratamente clasice administrate după — atunci când este posibil — extirparea chirurgicală a tumorii.

„Am arătat că virusul Zika poate să distrugă celulele glioblastomului care sunt rezistente la terapiile actuale și care fac acest tip de cancer să fie atât de agresiv”, a explicat medicul Michael Diamond, profesor la Universitatea Washington din St. Louis, un oraș din statul american Missouri.

OAMENII DE ȘTIINȚĂ: ACESTA ESTE CEL MAI SĂNĂTOS SOMN PENTRU BEBELUȘI

Pentru acest studiu, ale cărui concluzii au fost publicate în Journal of Experimental Medicine, cercetătorii americani au injectat virusul Zika și un placebo (apă sărată) în tumorile cerebrale induse apărute în creierele unui grup de 33 de șoareci. După două săptămâni, tumorile au prezentat o reducere netă în grupul răzătoarelor tratate cu acest virus în raport cu aceia care au primit placebo. De asemenea, șoarecii din primul grup au trăit considerabil mai mult decât cei din grupul țintă.

Eficiența virusului Zika, transmis în principal de țânțari, se explică prin aceea că el atacă celulele sușă ale creierului care, cel mai adesea, supraviețuiesc tratamentelor clasice, fapt ce explică reapariția tumorii. O femeie însărcinată infectată cu Zika riscă să dea naștere unui copil care suferă de microencefalie, o afecțiune ce se manifestă prin dezvoltarea insuficientă a craniului, rezultată din distrugerea celulelor sușă neuronale.

4 SFATURI PRIN CARE NE PREGĂTIM CORPUL PENTRU TOAMNĂ

Cercetări suplimentare vor fi necesare înainte ca acest tratament să poată fi testat clinic, au subliniat oamenii de știință americani, estimând că virusul va trebui să fie injectat probabil direct în zona tumorii, după extirparea acesteia. Experimente distincte, realizate pe țesuturi cerebrale ale unor persoane epileptice, au arătat că virusul Zika nu infectează celulele non-canceroase din creier.